SP verbaasd over brief De Haan: 'Startwerklocatie is geen dagopvang!'

De Startwerklocatie (SWL) van DZB wordt door de gemeente Leiden ingezet voor doeleinden waar de regeling helemaal niet voor is bedoeld. Dat concludeert Louk Rademaker na lezing van de brief die wethouder Jan Jaap de Haan de raad op 8 juli heeft toegestuurd. Daarin geeft de wethouder toe dat mensen langer dan de verplichte zes weken hebben gewerkt ter behoud van hun uitkering.

Audiofragment: Sebastiaan van der Lubben in gesprek met Louk Rademaker over de Startwerklocatie.

Startwerklocatie (SWL) van DZB wordt door de gemeente Leiden ingezet voor doeleinden waar de regeling helemaal niet voor is bedoeld. Dat concludeert Louk Rademaker na lezing van de brief die wethouder Jan Jaap de Haan de raad op 8 juli heeft toegestuurd. Daarin geeft de wethouder toe dat mensen langer dan de verplichte zes weken hebben gewerkt ter behoud van hun uitkering.

De wethouder schrijft veder dat ‘drie trajecten zijn verlengd in verband met psychologische problematiek’ en ’twee zijn verlengd om redenen van dagritme en arbeidsgewenning’. Dat, stelt Rademaker, druist in tegen de regeling. Want die is niet bedoeld als verkapte dagopvang, maar om mensen weer aan het werk te krijgen. 

Andere verlengingen, stelt de brief, zijn op basis van ‘maatwerk’ en ‘in het belang van de cliënt’. In elf van de twaalf gevallen zijn cliënten daarmee akkoord gegaan of is dat ‘zonder (kenbaar gemaakt) bezwaar van de werkzoekende gegaan’. Probleem is echter dat de wethouder dat nergens op papier heeft staan. Netzomin is nu nog vast te stellen of de vrijwilligheid van die verlenging wel duidelijk met betrokkenen is gecommuniceerd.

Rademaker wil de zaak geen ‘puinhoop’ noemen, maar ziet wel een bevestiging dat de processen (nog) niet op orde waren. Hij houd een vinger aan de pols. De SP is een gekend tegenstander van de regeling waarbij uitkeringsgerechtigden moeten werken om hun uitkering te behouden.  

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×