Boven Wout Bergers aan de Haarlemmerstraat zijn de eerste zeven appartementen opgeleverd in het kader van het verlengde project 'Wonen boven Winkels' waar de gemeenteraad vorig jaar een miljoen voor uittrok.

Zeven appartementen boven Leidse winkels opgeleverd

Na een renovatie van zeven maanden zijn deze maand de eerste zeven appartementen boven de sportwinkel van Wout Bergers opgeleverd. Proreca NV en OASA architecten uit Leiden ontwikkelden de vervallen bovenverdiepingen met de gemeentelijke subsidie voor het project ‘Wonen boven Winkels‘. Eind vorig jaar stelde de raad een miljoen beschikbaar om pandeigenaren in het centrum van Leiden financieel te ondersteunen als ze de etages boven de winkels geschikt maken voor bewoning. In totaal moet dat voldoende zijn voor 60 tot 70 nieuwe woningen boven Leidse winkels.

Audiofragment: Wethouder Van Woensel vertelde afgelopen september al enthousiast over Wonen boven Winkels.

Proreca NV heeft het complex van panden, boven de sportwinkel Wout Bergers, aan de Haarlemmerstraat en de Legewerfsteeg twee jaar geleden gekocht. Het complex bestond oorspronkelijk uit vijf panden die door de tijd heen gedeeltelijk met elkaar verbonden zijn. De bovenetages waren lang in gebruik als opslag voor de winkel en stonden de laatste jaren leeg. Met een aantal ingrijpende aanpassingen zoals het aanbrengen van een nieuwe entree met centraal gelegen opgang en het verhelen en vernieuwen van de kappen worden er in totaal elf studio’s gerealiseerd boven de winkel.

Wethouder Pieter van Woensel (Ruimtelijke Ordening en Binnenstad) is blij dat door de subsidie eigenaren en ontwikkelaars inderdaad gestimuleerd worden om de leegstaande verdiepingen te renoveren en geschikt te maken voor bewoning: “Het levert Leiden niet alleen extra woningen op, het verlevendigt ook onze winkelstraten na winkeltijd.”

Veel etages boven winkels en bedrijfsruimten in de binnenstad staan leeg en worden soms slecht onderhouden. Met het project Wonen boven Winkels wil de gemeente stimuleren dat deze etages worden bewoond. Doordat er een bouwkundige aanpassing gemaakt moet worden om dit te realiseren wordt vaak het gehele pand opgeknapt. Wonen boven Winkels zorgt dus voor meer woonruimte en draagt ook bij aan het behoud van de monumentale binnenstad. Bovendien verbetert de sfeer in de winkelstraten als er meer mensen wonen. Na sluitingstijd blijft het levendig en dat is goed voor de sociale veiligheid.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×