Politie waarschuwt voor babbeltrucs

In korte tijd zijn ten minste twee Leiderdorpse bejaarden opgelicht door een babbeltruc. De politie waarschuwt nu om daar alert op te zijn. Een nog onbekende man belde donderdag 25 juli aan bij een 93-jarige vrouw op de Zomerkade. Hij deed zich voor als medewerker van een bank en wist zo haar pinpas te bemachtigen. De verdachte wist haar pincode niet te achterhalen, waardoor er geen geld van het slachtoffer gestolen is.

Minder onfortuinlijk was een 85-jarige plaatsgenoot op de Langendijkdreef. Hij werd maandag 29 juli gebeld door een bankmedewerker. Deze wist wel zijn pincode te ontfutselen. Diezelfde dag kwam de verdachte de pinpas ophalen. Met deze pas wist de verdachte geld op te nemen. De politie doet onderzoek naar beide oplichtingszaken.

De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen – jong en oud – de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat.

Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de “bank” of de “politie” belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×