Kinderen maakten onder andere een speciale 'Jeugddorp moet blijven actiehut'. Op de borden de namen van alle kinderen die ook vinden dat Jeugddorp moet blijven. De borden geven de kinderen aan het einde van de week aan Libertas die ze later aan de gemeenteraadsleden kan aanbieden. Vandaag lukte dat niet. Er was geen enkel raadslid op de open dag. (Foto's: Chris de Waard).

Kinderen in actie voor behoud Jeugddorp

“Jeugddorp moet blijven!” De hartekreet van veel Leidse kinderen staat op ballonnen, borden, spandoeken en de kinderen zeiden het ook tegen iedereen die vanmiddag een kijkje kwam nemen bij de open dag van het Magisch Jeugddorp van Libertas Leiden. Waarom? “Het is gewoon het leukste dat je in de zomer kan doen!” Jeugddorp opende afgelopen maandag aan de Voorschoterweg. Vandaag was het open dag en kon iedereen een kijkje komen nemen.

Audiofragment: Chris de Waard ging naar de open dag van het Jeugddorp en liet zich rondleiden.

Of Jeugddorp volgend jaar opnieuw georganiseerd kan worden is onzeker. Vorig jaar besloot de gemeenteraad om de subsidie vanaf 2014 stop te zetten. Volgens SP-wethouder Roos van Gelderen kunnen kinderen in de zomervakantie ook prima activiteiten doen in hun eigen wijk. Van Gelderen is op verzoek van de gemeenteraad wel met Libertas in gesprek om te kijken of (een deel van) de Jeugddorpactiviteiten kan worden behouden. Of dat lukt, moet in september duidelijk zijn.

Libertas onderzoekt nu wie er precies gebruik maken van het Jeugddorp.Het verhogen van de entree is namelijk een van de opties om vanaf volgend jaar aan geld te komen. “Kinderen uit huishoudens met een minimuminkomen moeten daarbij worden ontzien”, schreef de wethouder onlangs aan de Leidse raad. Omdat Libertas door de bezuinigingen die de organisatie eerder al opgelegd kreeg, is er geen ruimte om de weggevallen subsidie in de eigen begroting op te vangen. Er wordt daarom gezocht naar sponsoren. Ook zal er sowieso meer door vrijwilligers gedaan moeten worden.

Van Gelderen rekent er vooralsnog op dat Libertas er in zal slagen om alternatieve financiering voor Jeugddorp te vinden: “Gelet op de inspanningen die Libertas Leiden zich getroost om tot een oplossing te komen, heb ik er alle vertrouwen in dat er in september een positief resultaat zal zijn”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×