Mogelijk ingrijpende verbouwingen aan woningen door verduurzaming warmtenet

Er zullen mogelijk ingrijpende verbouwingen moeten plaatsvinden aan Leidse woningen. Dit komt omdat de warmtevoorziening van de stad mogelijk gaat veranderen. Dit heeft te maken met de gascentrale van E.ON aan de Maresingel. De warmte die deze centrale oplevert is namelijk steeds minder rendabel en bovendien niet duurzaam. E.ON moet zoeken naar alternatieven, stelt woordvoerder Edwin Kotylak.

Audiofragment: Frank Schoof van de provincie Zuid-Holland over de gevolgen van de sluiting van de energiecentrale in Leiden.

Hierbij is te denken aan aardwarmte of warmte uit biomassa. Dit brengt echter de nodige moeilijkheden met zich mee: de warmte van de gascentrale heeft een zeer hoge temperatuur (100 tot 120 graden), terwijl de duurzame warmte veel kouder is (rond de 70 graden). ”Als deze warmte bij de huizen is, is hij al niet warm genoeg meer”, vertelt Kotylak, ”behalve als er verbouwd wordt. Hierbij kun je denken aan betere isolatie of vloerverwarming.”

E.ON heeft nog geen concrete plannen om de gascentrale te sluiten, maar denkt wel na over alternatieven. Dit geeft hoop voor de voorstanders van het Singelpark, die de muur die bij de centrale in de singel staat, het liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×