'Gekaapte brieven' geven unieke kijk op 'normaal' taalgebruik

‘Gekaapte brieven’ noemt Marijke van der Wal, verbonden aan de Universiteit Leiden de duizenden dozen Nederlandse correspondentie die zij aantrof in Britse rechtbankarchieven. Brieven die door Engelsen in de zeventiende en achttiende eeuw zijn buitgemaakt op Nederlandse schepen. Om te bewijzen dat een gekaapt schip daadwerkelijk van de vijand was, moesten alle documenten naar een Engelse rechtbank. Daar bestudeerden rechters de papperassen. Daaronder dus ook brieven van Nederlanders in de Oost en West.

Audiofragment: Marijke van der Wal van de Universiteit Leiden over de gekaapte brieven die zijn gevonden in Britse rechtbankarchieven.

De brieven zijn uniek materiaal voor taalwetenschappers, omdat het brieven betreft van alle maatschappelijke standen en niet alleen van een (bestuurlijke) elite. Van der Wal krijgt zo een unieke kijk op het ‘gewone’ taalgebruik in alle lagen van de (zeventiende en achttiende eeuwse) samenleving. De correspondentie is door ruim honderd vrijwilligers ‘getranscribeerd’ – overgeschreven en ontsloten in een groot digitaal bestand. Daarin kunnen nu ge├»nteresseerden en andere wetenschappers met moderne termen onderzoek doen naar oud taalgebruik. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×