Veel steden maken voor het opruimen van zwerfvuil gebruik van straatstofzuigers van Glutton. Het apparaat zou ook een oplossing kunnen bieden voor onkruidverwijdering. (Foto: Glutton).

Stoppen met chemische onkruidbestrijding kost tonnen

Als Leiden stopt met het verwijderen van onkruid in de stad met behulp van het giftige Round-Up dan gaan de kosten omhoog van zo’n 183.000 euro per jaar naar 419.000 tot 838.000 euro, afhankelijk van het gekozen alternatief. Andere methodes om de stad onkruidvrij te houden zijn heet water, stoom, hete lucht, wegbranden, handmatig verwijderen, maaien of borstelen en vegen. Al die alternatieven hebben zo hun voor- en nadelen, maar ze zijn stuk voor stuk veel duurder dan chemische bestrijding.

Audiofragment: Wethouder De Wit over de alternatieven voor het bestrijden van onkruid in de stad.

Wethouder Frank de Wit (D66, milieu) legt de raad vanavond drie scenario’s voor: een nul-optie, waarbij er niets veranderd tot het landelijke verbod op het gebruik van glyfosaat (de werkzame stof in Round-Up) van kracht wordt. Afbouwen en gelijkdelijk overgaan op alternatieve methodes of de ontwikkeling van een nieuwe methode voor het verwijderen van onkruid. Die zou dan gebaseerd worden op de Glutton. Dat is een elektrisch aangedreven stofzuiger die nu wordt gebruikt om zwerfvuil weg te halen.

Bij die derde optie wil het college samen met DBZ een businessplan uitwerken, waarbij WSW-medewerkers en mensen met een uitkering worden ingezet.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×