Met een zwarte koets, getrokken door vier zwarte paarden, trekt zaterdag een bijzondere begrafenisstoet door Leiden. Met de herbegrafenis van de 'Redder van Leiden' herdenkt begraafplaats Groenesteeg het 200-jarig bestaan. (Foto: PR).

'Redder van Leyden' zaterdag herbegraven

De in 1846 overleden Diederik van Leyden Gael, alias de ‘Redder van Leiden’, wordt aanstaande zaterdag, op Allerzielen, herbegraven op begraafplaats Groenesteeg. Met de authentieke herbegrafenis staat het bestuur van het kerkhof stil bij het 200-jarig bestaan.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/116533269″ params=”” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Har Meijer over de unieke herbegrafenis die aanstaande zaterdag veel bekijkt zal trekken in Leiden.

De stoet, met zwarte rouwkoets getrokken door vier paarden, vertrekt om 13.30 uur bij de Hooglandse kerk en eindigt na een rondje door de binnenstad van Leiden omstreeks 14.40 uur op de begraafplaats Groenesteeg. Daar worden enkele korte redevoeringen uitgesproken, zoals die door de toenmalige dominee Moquette en burgemeester Du Rieu uitgesproken zouden kunnen zijn.

Vele rollen van notabelen uit 1846 worden in deze stoet vertolkt door hun tegenwoordige tegenhangers: bijvoorbeeld Henri Lenferink als burgemeester Paul du Rieu en Carel Stolker als rector magnificus Joannes Henricus Scholten. De grootste metamorfose wordt van Jochem Myjer gevraagd: de goedlachse cabaretier speelt de rol van ‘huilebalk’ en loopt schreiend vooraan in de stoet.

Ongeveer 85 personen lopen in authentieke rouwkleding mee. Politie te paard begeleidt de stoet. Uitvaartorganisatie Monuta is de hoofdsponsor van de unieke manifestatie.

Leiden reddervanleyden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×