Perfect weer afgelopen zaterdag voor dit sombere schouwspel. (Hoofdfoto: J.P. Kranenburg, reportage Emile van Aelst).

Herbegrafenis Diederik van Leyden Gael

Afgelopen zaterdag liep er een bijzondere begrafenisstoet door de stad. Gestorven in 1846 is Diederik van Leyden Gael, redder van Leiden, herbegraven op begraafplaats Groenesteeg. Met voorop Jochem Meyjer als huilebalk gevolgd door vier Friese paarden met een zwarte rouwkoets en 70 bekende en minder bekende Leidenaren was het voor vele toeschouwers een bijzondere ervaring. 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/118528322″ params=”” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Audiofragment: 2013-11-02 Herbegrafenis Diederik Van Leyden Gael.

Met de authentieke herbegrafenis werd het 200-jarig bestaan van begraafplaats Groenesteeg luister bijgezet. Bij het ‘graf’ waren toespraken van de dominee, de burgemeester en nabestaanden. In de stoet liepen nog veel meer hoogwaardigheidsbekleders mee. Bijvoorbeeld Rector Magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden: “Ik heb nog nooit zoiets idioots meegemaakt”, aldus de goedlachse Stolker.


Chris de Waard maakte een videoverslag van de bijzondere gebeurtenis. (montage: Marc Wonnink).

Leiden reddervanleyden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×