Steeds minder verkeer op de Hooigracht betekent goed nieuws voor de (gezondheid van de) omwonenden.

Verkeersdruk Hooigracht daalt: Pancras haalt opgelucht adem

Toegegeven, het zijn nog voorlopige cijfers van een door de gemeente in juni dit jaar op de Hooigracht gehouden verkeerstelling, maar ze bevestigen wel wat omwonenden al enige tijd merken. De verkeersdruk op de Hooigracht neemt af. Wijkvoorzitter Jaap van Meijgaarden haalt opgelucht adem: letterlijk: “Maar we blijven wel opletten, want als de gemeentelijke plannen doorgaan om honderden bussen van de Breestraat over de Hooigracht te laten rijden, worden de grenswaarden al snel weer overschreden”.

Audiofragment: Voorzitter Van Meijgaarden van wijkvereniging Pancras-West over de dalende verkeersdruk.

Tussen de Ir. Driessenstraat en Nieuwstraat werden in 1997 nog 14.676 motorvoertuigen geteld. In 2008 nam dat toe aantal toe tot 16.221. In 2011 was dat aantal echter afgenomen tot 13.337. Nu blijkt dat aantal nog verder afgenomen te zijn tot 12.491. Ten opzichte van 2008 een afname met niet minder dan 23%. De afname is met name van belang voor de luchtverontreiniging.

Van Meijgaarden: “Volgens het verkeersmilieuplan werd in 2010 de grenswaarde voor NOx nog overschreden. Als gevolg van deze ontwikkeling ziet het er naar uit dat aan die overschrijding binnenkort een einde komt dan wel dat daarvan al geen sprake meer is.”

Ook op andere belangrijke wegen neemt het aantal voertuigen af. Bijvoorbeeld op de Willem de Zwijgerlaan en de Dr. Lelylaan. Daarmee wordt ook de noodzaak voor de aanleg van een Ringweg Oost volgens Van Meijgaarden steeds moeilijker te verkopen. “Die heeft ook nauwelijks invloed op bijvoorbeeld het aantal voertuigen op de Hooigracht. Dat scheelt er maar 1.000 per etmaal. Moet je daarvoor dan 165 miljoen uitgeven?”

Wethouder Strijk (D66, bereikbaarheid): “Het is goed om te zien dat de verkeersmaatregelen die we nu al hebben genomen een positief effect hebben op de verkeersdruk op de Hooigracht. Denk daarbij aan de nieuwe Willem de Zwijgerlaan en de aanpassingen rond Lammenschansplein. Over de toekomstige situatie waarin er meer bussen over de Hooirgracht gaan rijden ga ik er van uit dat dit zoveel mogelijk hybride bussen zijn en het effect op de luchtkwaliteit dus niet enorm verslechtert.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×