Hoogwaardig busvervoer tussen Noordwijk en Schiphol

De realisatie van hoogwaardig openbaar busvervoer (HOV) tussen Noordwijk en Schiphol is een stap dichterbij.  De besturen van de samenwerkende overheden in  Noord- en Zuid-Holland hebben besloten om de benodigde doorstromingsmaatregelen te realiseren zodat de comfortabele en betrouwbare busverbinding mogelijk wordt. Dit is een belangrijke eerste stap naar de invoering van R-net tussen Noordwijk en Schiphol. 

Uit een gezamenlijke studie van de provincies Noord- en Zuid-Holland over de bereikbaarheid van de grensstreek tussen beide provincies bleek dat de bereikbaarheid van en naar de Duin- en Bollenstreek sterk moet verbeteren, vooral in de richting van Schiphol en Amsterdam. Daarom zijn investeringen nodig in het wegennet én het openbaar vervoer. Gedeputeerde Ingrid de Bondt van Zuid-Holland: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen een keuze kunnen maken hoe ze van A naar B willen. Doe je dat met de auto of met het openbaar vervoer? Met de maatregelen die we nu nemen kun je straks ook met het openbaar vervoer snel en comfortabel vanuit de Duin- en Bollenstreek richting Schiphol en Amsterdam en weer terug. Met een uitstekende aansluiting op de trein”.

Het succes van R-net is al bewezen in de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Elisabeth Post: “In Noord-Holland hebben we goede ervaringen opgedaan met R-net. Stijgende passagiersaantallen en hoge waarderingscijfers bewijzen dat R-Net de beloftes waarmaakt”.

R-net benut op een slimme manier het wegennet en hanteert strakke kwaliteitseisen. Het openbaar vervoer krijgt zo veel mogelijk prioriteit. Ook wordt het comfort van de haltevoorzieningen verbeterd met innovatieve en duurzame oplossingen, zoals eigen stroomvoorziening via zonne-energie en oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen.

Vanaf 2016 is het gedeelte van de route tussen Noordwijk en het centrum van Lisse al gereed voor de snelle busverbinding. Hiervoor zijn aanpassingen nodig aan wegen, rotondes en haltes. In 2016 wordt in Lisse begonnen met de inrichting van het Sportlaangebied, waarna in 2020 via een nieuwe brug over de Ringvaart gebruik gemaakt kan worden van vrije busbanen naar Schiphol. Tot die tijd maakt de busverbinding gebruik van de bestaande infrastructuur via de N207 en de A4.

Provincies en gemeenten gaan in gesprek met inwoners over de veranderingen. In november zijn er informatiebijeenkomsten voor inwoners. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen bezoekers kennis nemen van de route en vragen stellen over de verbinding. Meer info is te vinden op de website van de provincie.

Leiden Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×