Na de ontdekking van de bom werd gisteren meteen de omgeving van de Amphoraweg afgezet. (Archieffoto: Jordy Kortekaas).

WOII-bom Leiden morgen ontmanteld

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die gisteren tijdens baggerwerkzaamheden bij de Amphoraweg in Leiden werd aangetroffen, wordt morgen onschadelijk gemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stelde na onderzoek vast dat de situatie veilig was en dat de bom afgelopen nacht kon blijven liggen. Om hem veilig te ontmantelen is de bom vandaag per boot getransporteerd naar een veilige locatie in De Vlietlanden. Na ontmanteling gaat het explosief op transport naar een daarvoor bestemde springlocatie waar de bom tot ontploffing wordt gebracht.

Tijdens de ontmanteling van de bom in de Vlietlanden wordt de A4 tijdelijk afgesloten. Ook het luchtruim boven Leiden wordt afgesloten. Naar verwachting duurt dit maximaal een uur.

De EOD heeft vastgesteld dat de bom een Engelse 500-ponder vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is. De bom werd vlakbij het spoor gevonden. In de Tweede Wereldoorlog waren infrastructuur zoals wegen, bruggen en spoor vaak doelwit van geallieerde bombardementen en sindsdien worden regelmatig blindgangers gevonden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×