Vanmorgen werden er op het Provinciehuis drie overeenkomsten getekend. Van links naar rechts de Voorschotense wethouder Freddy Blommers, burgemeester Jos Wienen van Katwijk als vice-voorzitter van Holland Rijnland, gedeputeerde Ingrid de Bondt en wethouder Beimers uit Wassenaar. (Foto: Chris de Waard).

Regio Holland Rijnland en provincie tekenen overeenkomst bijdrage RijnlandRoute

Het waren dure handtekeningen die vanmorgen werden gezet op het Provinciehuis in den Haag. Namens de gemeenten uit het samenwerkingsverband Holland Rijnland zette vice-voorzitter Jos Wienen een krabbel van 75.000.000 euro onder de bestuursovereenkomst met de Provincie Zuid-Holland. De Voorschotense wethouder Freddy Blommers deed daar namens zijn gemeente nog een 9.000.000 euro bovenop. Wethouder Beimers van Wassenaar tekende voor een extra bijdrage van 1,5 miljoen euro.

Gedeputeerde Ingrid de Bondt is blij met het brede draagvlak dat er in elk geval bestuurlijk voor de nieuwe snelweg is. “Rijk, provincie en nu ook alle gemeenten stemmen in met de aanleg en betalen ook mee”.

Audiofragment: 2013-11-04 Regio Holland Rijnland en Provincie Zuid-Holland tekenen bestuursovereenkomst financiering RLR.

Eind volgend jaar moet het inpassingsplan voor de RijnlandRoute worden vastgesteld door Provinciale Staten. Een groot deel van 2015 gaat op een procedures die tegenstanders van de weg zullen aanspannen, zo is de verwachting van De Bondt. “Als alles meezit kan dan nog in 2015 de schop in de grond”, zegt de gedeputeerde.

Gelijk met de RijnlandRoute wordt er een besluit genomen over twee bruggen over de Rijn. Die bruggen, op de A44 en op de Tjalmaweg, kunnen nu nog open. Om dat in de toekomst zo te houden moet voor 36 miljoen euro geïnvesteerd worden in onder meer nieuwe software voor de bediening. Volgens De Bondt gaan de bruggen maar een keer op 12 per jaar open om grote schepen door te laten. Die varen bovendien heen en weer, dus het gaat slechts om een boot of zes.

Voor er een definitief besluit wordt genomen om de bruggen voortaan dicht te houden, laat de provincie door een extern bureau uitzoeken of dat eventueel negatieve concequenties heeft voor toekomstige ontwikkelingen in het gebied tussen de Rijn en de kust. Bijvoorbeeld de mogelijke aanleg van een jachthaven in de toekomst.

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×