Rechten van het Kind worden gevierd in Leiden

In de week rondom de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november, de zogenaamde Kinderrechtenweek, vinden er diverse activiteiten plaats in het Kinderrechtenhuis in Leiden, waarbij kinderrechten centraal staan. Zo vindt er een tweedaagse debatcompetitie plaats waarbij jongeren in debat gaan met politici, maar ook de jaarlijkse Mulock Houwer-lezing over kindermishandeling en wordt Het Leidse Jeugdlintje uitgereikt.

Jongeren, voor het merendeel van Afrikaanse herkomst, gaan na een intensieve debattraining op woensdag 20 november in debat met politici, beleidsmakers en academici over hun visie op de toekomst van een inclusief Europa. De uitkomsten van dit debat vormen de basis voor verdere dialoog in de maanden rondom de verkiezingen in 2014. Het debat is een initiatief van de International Debate Education Association, het Afrika studie-centrum en het NCDO.

Voor professionals vindt op donderdag 21 november de jaarlijkse Mulock Houwer-lezing plaats. De lezing wordt dit jaar verzorgd door prof. dr. Herman Baartman, deskundig op het gebied van preventie en aanpak kindermishandeling. Tijdens de lezing vraagt Herman Baartman zich af hoe de uitgangspunten van de transformatie van de zorg voor de jeugd zijn voor het werken met gezinnen. De jaarlijkse Mulock Houwer-lezing wordt georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut, Pro Juventute en het Kinderrechtenhuis.

Kinderen die zich vrijwillig inzetten voor de Leidse samenleving worden door de gemeente Leiden op vrijdag 22 november beloond met Het Leidse Jeugdlintje. Klaar staan voor een ander is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend en daarom verdienen kinderen die dat wel doen Het Leidse Jeugdlintje. Met het jeugdlintje wil de gemeente haar waardering uiten ten aanzien van kinderen die zich vrijwillig inzetten voor de Leidse samenleving.

Jongeren met een lichamelijke beperking (met of zonder rolstoel) dansen op zaterdagavond 23 november tijdens Disco zonder Drempels. Het thema van deze avond is ‘Arabian Nights’ en wordt ingevuld door DJ’s Niels en Tim en VJ Skinfiltr8r. UTOPA Academie organiseert één keer per kwartaal ‘Disco zonder Drempels’ voor jongeren uit de regio Leiden tussen de twaalf en twintig jaar met een beperking.

Kijk voor het hele programma tijdens de Kinderrechtenweek op www.kinderrechtenhuis.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×