Irma Machielse en Ernst Oudshoorn na het gesprek met presentator Ivo van Spronsen tijdens de uitzending van Nieuws071

Anti-pestprogramma Visser 't Hooft vergroot inzicht van brugklassers in pesten

Op middelbare scholen wordt regelmatig gepest en de impact ervan is groot. Daarom is het Visser ’t Hooft Lyceum Leiden gestart met een nieuw programma tegen pesten voor alle brugklassen. Het doel van het programma is om actief te werken aan een goed sociaal klimaat in de klas (preventie), dit klimaat in stand te houden en, indien pesten zich voordoet, effectief tegen pesten op te treden.

Audiofragment: Ook Nieuws071 op Sleutelstad Radio besteedt aandacht aan het anti-pestprogramma.

Het programma is tot stand gekomen middels een unieke samenwerking tussen anti-pestdeskundige Irma Machielse van Praktijk De Jonge Kracht en oud-docent van Visser ’t Hooft Lyceum Ernst Oudshoorn. Irma Machielse: “het is belangrijk dat leerlingen zelf ervaren wat de impact van pesten is en beseffen dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft om pesten tegen te gaan.”

Het programma bestaat ondermeer uit interactieve workshops in alle brugklassen. Tijdens deze workshops werd bij de leerlingen de kennis en het bewustzijn omtrent pesten vergroot en is een aanzet gedaan voor het creëren van een goed sociaal klimaat in de klas. Hierna houdt het programma niet op. Uit onderzoek naar de effectiviteit van pestprojecten blijkt immers dat anti-pestprogramma’s het meest effectief zijn als pesten op meerdere niveaus wordt aangepakt gedurende een langere tijd. 

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×