Gouden Speld voor organist Joop Brons

Organist Joop Brons heeft afgelopen vrijdag de Gouden Speld voor Externe relaties van de gemeente Leiden in ontvangst genomen. Het was de dag waarop Joop Brons zijn zestigjarig jubilieum als organist vierde. De Gouden Speld werd uitgereikt door burgemeester Lenferink.

Joop Brons begon zijn carriere als organist in 1953 in de Kooikerk. In 1961 maakte hij de overstap naar de Hooglandse Kerk als vaste organist en werkte hij als organist van de monumentale orgel in de Pieterskerk. Brons werd in 1958 dirigent van de Leidse Cantorij. Met dit koort introduceerde hij de Engelse koormuziek in Leiden. Door zijn voorliefde voor de Engelse kerkmuziek liet hij een groot orgel naar Engels model in de Hooglandse Kerk plaatsen, het Cathedral Organ.

Ondanks dat de organist in 1999 officieel met pensioen ging, bleef hij aan het werk als organist. Zo speelde hij talloze malen tijdens de Dankdienst op 3 oktober in de Pieterskerk, begeleidde hij het Pancras Consort koor en de Leidse Studenten Ekklesia en was hij regelmatig vervangend organist bij diensten van andere kerkgenootschappen. Ook startte Joop Brons een serie concerten Muziek in de Pancras, waarbij jonge musici de kans krijgen om podiumervaring op te doen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×