Scholieren Visser ´t Hooft Lyceum gaan verbale strijd aan op NK Debatteren

Het Visser ’t Hooft Lyceum is geselecteerd voor de 2e voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren 2013/2014 dat op vrijdag 29 november wordt gehouden. De 105 debatteams van middelbare scholen reizen af naar Hilversum. De debatcompetitie is een van de grootste scholierencompetities van Nederland en het zestiende jaar op een rij dat de Stichting Nederlands Debat Instituut het toernooi organiseert voor havo/vwo-scholieren.

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Zo debateren de scholieren of de vondelingenluiken moeten worden toegestaan, de vrije democratieën anonieme toegang tot het internet moeten blokkeren en of arme landen geld moeten krijgen voor het opnemen van asielzoekers die niet uitgezet kunnen worden. Van de drie debatrondes mag iedere leerling voor één debatronde een improvisatiestelling kiezen. Deze improvisatiestelling vervangt één van de drie voorlopige debatstellingen.

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt vanaf dit jaar het World Schools format. Deze debatvorm is ontwikkeld voor de wereldkampioenschappen voor scholieren (WSDC) en combineert verschillende debattechnieken uit de Britse, Austraal-Aziatische en Amerikaanse debattradities.

De eerste voorronde wordt vanavond gehouden en de tweede voorronde, waar het Visser ’t Hooft Lyceum aan meedoet, vindt plaats op 29 november. De laatste ronde wordt gehouden op 6 december op het Comenius College in Hilversum en hebben als themapartner het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Het kampioenschap wordt georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, SNS REAAL Fonds, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en 1V Jongerenpanel. Gastlocatie is het Comenius College in Hilversum. Na drie voorrondes gaan de 30 beste scholen door naar de grand finale, die op 11 januari zal plaatsvinden in leiden.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×