Nadat de dreiging was weggevallen hielden politie, justitie en gemeente een gezamenlijke persconferentie. (Archieffoto: Chris de Waard).

Evaluatie schooldreiging: Sneller deskundig oordeel wenselijk

Als politie, justitie en gemeente in april sneller hadden kunnen beschikken over adviezen van deskundigen, waren er andere keuzes gemaakt. Burgemeester Lenferink blikt terug op de evaluatie die gemaakt is van het handelen van ‘de driehoek’ toen er in april van dit jaar via internet werd gedreigd met een ‘schoolshooting’. In eerste instantie bleken deskundigen in het weekeinde niet bereikbaar, waardoor niet goed kon worden ingeschat hoe serieus het dreigement genomen moest worden. Daarom werd van het ergste uitgegaan en werden scholen gesloten en beveiligd.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink over de lessen die uit de evaluatie getrokken kunnen worden.

Later bleek uit technisch onderzoek bovendien dat het bericht vanuit het middenamerikaanse land Costa Rica op internet was gezet. Toen was wel duidelijk dat de dreiging niet al te serieus genomen hoefde te worden. Lenferink wil voortaan dat er altijd snel over deskundig advies kan worden beschikt, maar is al met al niet ontevreden over het eigen handelen. “Je doet zo’n evaluatie niet om jezelf te kietelen, maar in totaal zijn we wel redelijk tevreden”. Lenferink geeft wel aan dat het beter was geweest om ook buurgemeenten en scholen in de buurt van de ‘bedreigde’ scholen beter en sneller te informeren. Hij wijdt het aan de hectiek van het moment dat dat niet meteen is gebeurd.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×