Leiden krijgt meer kunst op straat

Met het vaststellen van de zogenaamde ‘Hier-kan-kunstkaart’ heeft het college vandaag de weg vrijgemaakt voor meer kunstwerken in de openbare ruimte. Er zijn 13 plekken geselecteerd waar op particulier initiatief beelden en andere kunstwerken kunnen komen. Het gaat daarbij om plekken langs grote invalswegen zoals de Willem de Zwijgerlaan, de Plesmanlaan en de Churchillaan, maar ook bijvoorbeeld in het toekomstige singelpark. In het centrum kan kunst komen op de toeristische route die de Leidse Loper vormt. Onder andere bij het Arsenaalplein, de Haarlemmerstraat bij de Coelikerk en het Stadhuisplein. De Hier-kan-kunstkaart is een idee van GroenLinks in Leiden.

Audiofragment: Cultuurwethouder De Haan over de Hier-kan-kunstkaart voor meer kunst in de openbare ruimte.

Per locatie gaat de TACOR (de gemeentelijke toetsings- en adviescommissie openbare ruimte) de randvoorwaarden opstellen waarbinnen de kunst vervolgens zonder verdere vergunning kan worden geplaatst. Voor de 13 locaties heeft de gemeente 130.000 euro gereserveerd om plekken geschikt te maken voor het plaatsen van een kunstwerk.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×