Op de Van Voorthuijzenlocatie verrijst naast de moskee een complex met 178 sociale huurwoningen. (Impressie: De Sleutels).

Windvang Stadsmolen op de tocht

De Stadsmolen langs de Gooimeerlaan in de Merenwijk krijgt het in de toekomst een stuk moeilijker om de wieken op volle snelheid te laten draaien. De uitbreiding van het Stedelijk Gymnasium conflicteert al een beetje met de molenbiotoop en nu komt daar de nieuwbouw op de Van Voorthuijzenlocatie nog bij. Woningcorporatie De Sleutels gaat daar 178 sociale huurwoningen bouwen. Later komen daar nog 51 koopappartementen bij. Dat 50 meter hoge gebouw neemt zoveel wind weg dat de molen alleen kan blijven draaien als vijf hoge populieren in de middenberm van de Gooimeerlaan worden gekapt. Dat is de gemeente echter niet van plan.

Audiofragment: Wilbert de Wilde van De Sleutels, molenaar Pijnnaken van de Stadsmolen en wethouder van Woensel over het bouwplan, de bomen en de molen.

Volgens wethouder Van Woensel is de molenbiotoop weliswaar heilig, maar dat geldt ook voor bomen en bouwplannen. Bovendien heeft de provincie eerder al geoordeeld dat de Stadsmolen zoveel wind blijft vangen dat zelfs een ontheffing van de molenbiotoop niet nodig is. De bomen blijven dus gewoon staan en daar kan de gemeenteraad zich in ruime meerderheid wel in vinden. De raadsleden zijn vooral blij dat De Sleutels het bouwplan gaat realiseren dat eerder door Ymere werd afgeblazen. Die corporatie kon het niet meer betalen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×