De taxi's bij Leiden Centraal zijn slecht bereikbaar voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Het Platform Gehandicapten Leiden vraagt de gemeenteraad daarom om in elk geval 1 plek toe te staan op het plein zelf. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gehandicaptenplatform eist toegankelijke taxiplek bij station

Al jaren strijdt het Platform Gehandicapten Leiden (PGL) voor aanpassingen aan het taxipalet bij station Leiden Centraal. Mensen met een handicap kunnen vaak niet zonder hulp een taxi nemen omdat de hellingen te stijl en te glad zijn. Het PGL kwam keer op keer met voorstellen om de situatie te verbeteren, maar die werden door de gemeente allemaal van de hand gewezen.

Een extra standplaats op het plein zelf vindt het college onwenselijk, omdat taxi’s en fietsers dan last van elkaar gaan krijgen. Bovendien moet dan de bestemming van het plein worden aangepast en voldoet zo’n plek mogelijk niet aan de wetttelijke vereisten, waarbij klanten vrij moeten zijn om een taxi naar keuze te nemen.

Begin dit jaar stelde het PGL ten slotte nog voor om dan in ieder geval een antisliplaag op de glazen voetgangersoprit te plakken. Dat blijkt niet alleen 20.000 euro te kosten, geen aannemer wil een garantie afgeven dat zo’n strip blijft zitten. Het alternatief is om de glazen panelen te vervangen door een betonnen oprit. Dat is echter een stuk zwaarder en leidt tot noodzakelijke aanpassingen aan de hele  constructie. Kosten 100.000 euro. Dat wil wethouder Strijk niet, zo heeft hij de gehandicapten laten weten.

De gemeente ziet nu geen mogelijkheden meer en wijst erop dat de taxistandplaats te zijner tijd samen met de bussen naar de achterzijde van het station verhuist. “Bij die nieuwe standplaats zal meer dan voorheen rekening worden gehouden met de belangen van gehandicapten”, zo verzekert de wethouder. Het GPL is bang dat dat nog wel tot 2020 kan duren en vindt dat onacceptabel. Daarom isa nu aan de gemeenteraadsleden gvraagd om in te grijpen en alsnog 1 plek voor 1 taxi toe te staan op het Stationsplein zelf.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×