Studiogast Ad Verbrugge is naast filosoof ook musicus. (Foto: Diana van den Driessche, via twitter)

Cultuur071 met filosoof Ad Verbrugge

Het thema van de uitzending van Cultuur071 op 21 december is de liefde. En hoe kan het ook anders, zo vlak voor de Kerst op de dag met de langste nacht. Onze studiogast van vandaag, filosoof en muzikant Ad Verbrugge is geboren en getogen in Terneuzen, een havenstad die hij ruiger vindt dan Leiden, waar hij midden jaren tachtig filosofie ging studeren.

Hij is eigenzinnig en veelzijdig en heeft talent voor filosofie, lesgeven en muziek maken, passies die hij voor geen goud wil missen. Met Han Ruijgrok praat hij over zijn laatste boek ‘Staat van verwarring. Het offer van liefde’, waarin hij onze tijd onder de loep neemt. In de uitzending legt hij uit hoe hij de populariteit van het boek ‘Vijftig tinten’ verklaart. Dat er een spanningsveld bestaat tussen onze hang naar autonomie en ons verlangen naar verbinding en overgave. Die twee uitersten lijken onverenigbaar en leiden tot verwarring.

 

Audiofragment: Beluister hier de hele uitzending

Met cultureel correspondent Diana van den Driessche kijken we met genoegen terug op de voorstelling Ons Bloed van PS|theater en vooruit naar The Fairy Queen. De Veenfabriek brengt deze semi-opera over verwarring, misleiding en verleiding samen met de Nationale Reisopera en Combattimento. Leidenaren kunnen weer proeven van deze voorstelling en het werkproces op woensdag 8 januari, vanaf 19.00 in Scheltema (www.veenfabriek.nl).

 

Ook te gast is componist en musicus Pieter de Mast. Hij speelt saxofoon en soms dwarsfluit in het ensemble Windstreken (//www.windstreken.com). Zondag 22 december om 16.00 staat het ensemble in de Lutherse Kerk in Leiden. Dat er nog veel meer muziek te horen is, vertelt Peter Visser (@muziekgezien en //muziekgezien.blogspot.nl). Niet alleen op de Kerstmarkt en tijdens het Verrassend Winkelweekend (21 en 22 december, thema ‘koren’), maar ook elders in de stad is er veel te doen. Verder horen we niet alleen enkele nummers van zijn CD Nightplane, maar brengt Ad Verbrugge ook live muziek ten gehore. En voor je het weet zijn de twee uur weer voorbij en geheel binnen het thema sluit de studiogast de uitzending af met het gedicht ‘Mitternachtslied’ van filosoof Friedrich Nietzsche.

Stem voor de speciale eindejaarsuitzending van Cultuur071 op vrijdag 27 december van 19.00 tot 21.00 af op Sleutelstad 93.7FM en 102.4 via de kabel. De speciale uitzending wordt herhaald op het reguliere tijdstip, van 10-12 op 28 december. Goochelaar en filosoof Tilman Andris Grünewald is studiogast en ook jazz zangeres Vivienne Aerts laat van zich horen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×