Rijksmuseum van Volkenkunde ontvangt schenkingen van ruim 3 ton

Het Rijksmuseum van Volkenkunde sluit het jaar 2013 succesvol af. Het ontving dit jaar vier nieuwe schenkingen ter waarde van 307.400 euro. Daaronder een unieke collectie Groenlandse glasnegatieven. Het Leidse museum is het enige in Europa met een geheel digitaal ontsloten collectie uit Groenland.

De 261 glasnegatieven uit Oost-Groenland daterend van 1932 tot 1934 en zijn van een hoge kwaliteit en daarom ook wetenschappelijk interessant. De verzameling glasnegatieven sluit aan op de collectie foto’s en dia’s uit Oost-Groenland.

De Balinese kris heeft een gouden overschede en handvat in de vorm van een demonisch figuur. Het museum beschikt over een grote en belangrijke verzameling krissen, maar van dit type kris had het museum er tot dusver slechts twee in de collectie. Vanaf 2014 is de kris te bewonderen in de Indonesiëzaal.

Ook werd er keramiek, goud en zilver uit Oost- en Zuidwest-Azië geschonken en werd er een fonds opgericht genaamd de ‘Stichting Volkenkundige Collectie Nederland’ die het culturele erfgoed moest stimuleren door te investeren in ICT als medium voor digitale ontsluiting, presentatie, registratie en educatie.

Het Rijksmuseum Volkenkunde is een van de oudste volkenkundige musea ter wereld en werd in 1837 gesticht. In het museum worden 240.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld beheerd. Het toonaangevende wetenschappelijke onderzoek, publieksprogramma’s en de vele internationale samenwerkingsprojecten zorgen er voor dat Rijksmuseum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra is op het gebied van culturen wereldwijd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×