Bewoners en ondernemers van de Hooigracht vinden dat er veel te weinig rekening wordt gehouden met hun belangen. Bewoners vrezen voor hun gezondheid, ondernemers dat hun winkel onbereikbaar wordt als ongeveer de helft van de ruim 700 bussen die dagelijks door de Breestraat rijden worden verplaatst naar het tracé Hooigracht-Langegracht. Dit plan mag niet doorgaan! Zo verwoordde eigenaar Van Ginkel van natuurwinkel De Zaailing het namens de bezorgde insprekers van de Hooigracht. (Foto: Chris de Waard).

Bussen zorgen voor tweespalt Breestraat - Hooigracht

De plannen van de gemeente om honderden bussen van de Breestraat te verplaatsen naar het tracé Hooigracht-Langegracht zet bewoners en ondernemers van die twee straten in het centrum van Leiden lijnrecht tegenover elkaar. De meeste bewoners van de Breestraat en het achterliggende Pieterskwartier zien de bussen liever vandaag dan morgen uit de ooit statige winkelstraat verdwijnen. Alleen dan kan ‘de Bree’ een prettig verblijfsgebied worden en wordt het weer een straat met allure.

Audiofragment: Chris de Waard in gesprek met wijkvoorzitter Jaap van Meijgaarden van Pancras West, Breestraatvoorzitter Mark van Praag, Ronald van der Steen van de projectgroep Breestraat 2022 en wethouder Strijk van verkeer.

Die bussen, zo weet de gemeente na eindeloos onderzoeken van de alternatieven, kunnen eigenlijk alleen maar naar de Hooigracht. Andere routes beiden te weinig soelaas of zijn onbespreekbaar voor consessiehouder Arriva. Een hele serie bewoners en ondernemers sprak afgelopen avond in bij de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid die zich over het uitvoeringsbesluit voor de Breestraat buigt.

De voorstanders van de plannen voor de Breestraat lieten ook massaal van zich horen. Ze zijn blij dat de gemeente eindelijk werk maakt van de herinrichting van de Breestraat, maar ze hebben nog wel een hele serie wensen. Meer groen, bijvoorbeeld langs de gevels als bomen niet kunnen, het omarmen van het ontwerp dat de projectgroep Breestraat2022 maakte voor de straat, met een gekruist straatpatroon, een bushalte bij de Sint Jorissteeg, zodat bezoekers toch makkelijk per bus naar de Breestraat kunnen, een plein bij ’t Gangetje waar de zaterdagmarkt zou moeten verdwijnen, winkelstraatmanagement en zo is er nog een lange lange wensenlijst die de komende jaren in verschillende fases in vervulling zou moeten gaan.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×