Vanmiddag organiseerde Aquarius een bijeenkomst in grand café Pettersson. (Foto: Suzanne Oskam).

Oude Rijn tussen Harmelen en Katwijk schoon in één dag

Op zaterdag 22 maart is het weer Wereld Water Dag. De stichting Aquarius neemt het initiatief om de oevers van rivieren in ons land afvalvrij te maken. Dit jaar is de Oude Rijn aan de beurt voor de grote schoonmaak. Vandaag was er een bijeenkomst voor geïnteresseerden bij grand café Pettersson. 

Audiofragment: Erik van Loon van de Stichting Aquarius en Daan Sloos van Leefbaar Leiden over de actie Oude Rijn Schoon.

Het stroomgebied van de Oude Rijn tussen Harmelen een Katwijk – een route van 50 km – zal worden schoongemaakt door de deelnemers aan de actie. De Oude Rijn is opgedeeld per kilometer en deze kilometers kunnen worden geadopteerd door bijvoorbeeld bedrijven, organisaties of scholen. Leiden is de eerste stad in het traject waar alle kilometers, namelijk vier, zijn geadopteerd. Onder andere Leefbaar Leiden gaat met een team aan de slag. Tijdens de bijeenkomst vanmiddag bleek dat ook een aantal andere politieke partijen in Leiden mee willen doen.

Een van de partijen die al langer actief is om het water van Leiden schoon te houden is GroenLinks. De Stichting Aquarius probeert nu ook zoveel mogelijk andere partijen bij de schoonmaakactie te betrekken. Het opruimen gebeurt zowel vanuit bootjes als vanaf de oevers. Gewapend met schepnetten, prikstokken en vuilniszakken gaan in totaal zo’n 1000 vrijwilligers op 22 maart aan de slag. Het plan is om met 50 groepen van ongeveer 20 deelnemers in maar liefst tien uur tijd alle drijfvuil uit het water te halen.

Sinds 2009 organiseert Aquarius ieder jaar een opruimactie bij een andere rivier, de zogenaamde ‘river clean up’.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×