(Afbeelding: gemeente Leiden).

Gemeente bespaart fors op onderhoud riolering

Door rioolbuizen vaker te ‘relinen’ in plaats van te vervangen, kan Leiden enorme bedragen besparen op het onderhoud en de vervanging van de riolering in de stad. De 130 kilometer rioolbuis die onder de Leidse straten ligt heeft een vervangingswaarde van honderden miljoenen. De komende 60 jaar moeten grote delen worden vervangen of is er groot onderhoud nodig. Bijvoorbeeld in de Merenwijk en de Stevenshof die in de jaren 70 en 80 zijn aangelegd.

Audiofragment: Wethouder De Wit over het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan voor de komende vier jaar.

Door het relinen, dat is het aanbrengen van een soort kous in een bestaande rioolbuis, hoeft deze niet vervangen te worden. Dat scheelt enorme bedragen en dat is maar goed ook. Leiden heeft nog lang niet genoeg gespaard om alle riolen ook tot in de verre toekomst in goede staat te houden. In het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan is nu helemaal in kaart gebracht met welke kosten Leiden rekening moet houden en welke riolering op welk moment moet worden aangepakt. Hoe dat te zijner tijd betaald gaat worden staat nog niet vast. Wel blijkt uit de berekeningen dat Leiden vanaf 2045 geld tekort komt en dat is niet toegestaan.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×