Een deel van de kandidaten waarmee de Partij voor de Dieren zich in de verkiezingsstrijd stort. Een van de opvallende acties die de partij in petto heeft is het project 'Pad uit de put'. De PvdD wil, met hulp van schoolkinderen, niet alleen padden redden die in straatputten zijn gevallen, maar pleit ook voor een ander type put, waar amfibieën niet in kunnen lopen. (Foto: Sleutelstad).

Partij voor de dieren rekent op verdubbeling

Twee zetels, misschien zelfs wel drie. Lijsttrekker Dick de Vos van de Partij voor de dieren in Leiden is overtuigd van dat eerste en hoopt stiekem op het tweede. “Het zou moeten kunnen. Landelijk zitten we in de lift en ik ken veel mensen die vier jaar geleden de kat uit de boom hebben gekeken en toen niet op ons hebben gestemd. Maar we hebben veel bereikt.” Zoveel zelfs dat De Vos naast een aantal lopende zaken die nog niet geregeld zijn moeite heeft om nieuwe Leidse punten te noemen op het gebied van dierenwelzijn.

Audiofragment: PvdD-lijsttrekker Dick de Vos over de resultaten van zijn partij en de verbreding voor de komende periode.

De Partij voor de Dieren maakte na de verkiezingen in 2010 dankbaar gebruik van een genereus aanbod van D66. Die partij kreeg toen tien zetels en werd met afstand het grootste machtsblok in de Leidse raad. Die macht werd onder meer gebruikt om een nieuwe bestuursstijl door te voeren. Alle partijen met minimaal vier zetels werden door toenmalig voorman Paul van Meenen uitgenodigd om deel te nemen aan de college-onderhandelingen, maar ook de kleinere partijen werden niet vergeten. Ze mochten een wethouder belasten met een speerpunt uit hun eigen programma. Zo werd D66-wethouder Frank de Wit ook een beetje wethouder voor de PvdD door de portefeuille dierenwelzijn op zich te nemen. Het resulteerde in een Leidse nota Dierenwelzijn.

Hoewel dierenwelzijn in Leiden dus inmiddels goed op de kaart is gezet, ziet  De Vos nog voldoende punten om de komende jaren aandacht voor te blijven vragen. “We gaan verbreden. We waren natuurlijk altijd al een planeetbrede partij. Dat begint met dieren, maar dieren moeten ook ergens leven, dus op het gebied van natuur en groen is er nog voldoende werk aan de winkel.”

Advertentie

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×