Alle partners zetten hun handtekening voo een stadsbrede jongerenvoorziening. (Foto's: Chris de Waard).

Convenant ondertekend voor stadsbrede jongerenvoorziening

Gisteren is bij Expose Your aan de Stationsweg het convenant getekend tussen de gemeente Leiden en een serie samenwerkingspartners voor de realisatie van een stadsbrede jongerenvoorziening. Die gaat in 2015 open denkt SP-wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn). Waar, dat is nog niet bekend. Eerder was een pand in de Marktsteeg ervoor in beeld, maar de wijk ziet dat niet zitten. Met onder andere Muziekcentrum De Nobel en het Scheltemacomplex is er al erg veel in de wijk. “We zoeken aan zichtbare plek in het centrum,” aldus de wethouder die wel laat doorschemeren dat het einde van de zoektocht in zicht is.

Audiofragment: Chris de Waard in gesprek met Roos van Gelderen, Aukje van Expose Your en Marieke van Cardea.

De jongerenvoorziening wordt een voortzetting van Expose Your dat nu nog is gevestigd aan de Stationsweg. Dat is echter een tijdelijke plek die bovendien te klein is. Op termijn wordt het pand bovendien gesloopt als het Rijnsburgerblok in ontwikkeling komt.

Voor het opzetten van het jongerencentrum is een oude wens van de partij van Van Gelderen. De SP kwam in 2008 al met het plan voor zo’n stedelijke jongenvoorziening in het centrum. Daar kunnen dan jongeren terecht die het buurthuis ontgroeid zijn, maar die nog te jong zijn voor reguliere uitgaansgelegenheden. Dat speelt nu des te meer, omdat de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol is verhoogd naar 18 jaar. Door jongeren te verleiden om naar zo’n stadsbrede jongerenvoorziening te komen, zou volgens de SP bovendien de overlast door hangjongeren in de wijken afnemen.

Voor het jongerencentrum heeft Van Gelderen een potje van zo’n 1,5 miljoen euro beschikbaar.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×