Districschef baalt van stijging geweld tegen politie

Een toename van verbaal en fysiek geweld tegen politieambtenaren baart districtschef Joep Pattijn zorgen. Bedreiging, belediging en mishandeling van agenten zijn aan de orde van de dag. Op straat, bijvoorbeeld bij aanhoudingen, maar ook op het politiebureau wanneer verdachten worden ingesloten. Er komen ook ernstigere vormen van agressie tegen agenten voor. Zo reed er vorig jaar iemand in op agenten tijdens een controle en werd een agent zelfs thuis belaagd. Dat agenten privĂ© worden lastiggevallen komt vaker voor. Zo worden agenten gevolgd of krijgen ze zaken te horen als: “Ik weet je huis te vinden. Of je kinderen.” Onacceptabel, vindt Pattijn dat.

Audiofragment: Districtschef Joep Pattijn van de politie geeft een toelichting op de jaarcijfers over 2013.

De districtschef signaleert ook dat veel geweld tegen zijn mensen gebeurt door verdachten die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs. Hij pleit voor regelgeving, zodat het mogelijk wordt om dat te bewijzen via een urinetest of een bloedproef. Vervolgens zou het bij de rechter dan moeten gelden als verzwarende omstandigheid.

De criminaliteitscijfers over 2013 zijn in de Leidse regio en de Bollenstreek gedaald met 7%. Er zijn wel grote verschillen tussen de verschillende delicten en ook in deelgebieden binnen de regio. Zo is er een flinke stijging in het aantal straatroven en fietsendiefstallen. Ook was er een overval meer dan in 2012. 23 tegen 22. Het aantal diefstallen van en uit voertuigen daalde het sterkst: -19%. Diefstal van brom- en snorfietsen ging met 17% omlaag, het aantal mishandelingen daalde 14% en het aantal woninginbraken 10%.

Bij woninginbraken valt op dat er een inbraakgolf gaande is in de stevenshof. De inbraken worden vooral gepleegd door minderjarige jongens uit de directe omgeving. Met de inzet van een BoVA Team (Boeven Vangen) boekt de politie inmiddels goede resultaten. In de kernen rond Leiden worden inbraken juist vaker gepleegd door mobiele daders. Opgepakte verdachten komen vaak uit Den Haag, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Deze inbraken worden bestreden met het Team Vangnet. Daarbij wordt bijvoorbeeld een provinciale weg ‘blauw geverfd’, zoals Pattijn het noemt. De politie is dan duidelijk zichtbaar aanwezig en scant automatisch de nummerplaten van alle passerende auto’s. Kentekens van bekende daders staan in het systeem en worden er uitgepikt. Die auto’s worden staande gehouden en gecontroleerd.

In onze regio is de politie stelselmatig bezig met het informeren van slachtoffers. Iedereen die aangifte doet, wordt binnen 14 dagen door de politie teruggebeld. Dat leidt niet alleen tot meer tevredenheid bij de burgers die zo beter op de hoogte zijn van de acties die de politie heeft ondernomen, ook blijkt dat mensen tijdens die telefoontjes vaak nog extra zaken melden die ze in eerste instantie waren vergeten te melden. In totaal werd 97,5% van alle slachtoffers teruggebeld.

Een laatste actiepunt waar de politie veel tijd in heeft gestoken is het controleren van iedereen met een wapenvergunning. In de regio hebben 1014 mensen zo’n ontheffing. Ze zijn allemaal gecontroleerd.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×