Jan Boer tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. De door hem opgerichte Stadspartij Leiden Ontzet wist toen als enige nieuwe partij een raadszetel te bemachtigen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Bekende Leidenaar Jan Boer (69) overleden

Leiden moet het vanaf vandaag doen zonder een van de markantere inwoners. Jan Boer is vanmorgen op 69-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Boer was de laatste jaren vooral bekend als politicus en eigenaar van de bioscopen Trianon en het Kijkhuis. Ook de zalen van Lido/studio werden sinds enkele jaren door hem gepacht. Hij kwam in 2006 in de gemeenteraad voor de door hem opgerichte Stadspartij Leiden Ontzet.

Audiofragment: Eli de Graaf over het leven van Jan Boer en zijn betekenis voor Leiden.

Na de verkiezingen van 2010 deed hij een stap opzij ten faveure van de huidige fractievoorzitter Eli de Graaf. Zelf ging hij verder als duoraadslid. Jan Boer zag de dingen vaak scherp, maar wist ze niet altijd even goed over het voetlicht te brengen op het formele politieke toneel, waarvan hij zich de mores weigerde eigen te maken. Een van de eerste aandachtpunten van Boer als raadslid was bijvoorbeeld een pleidooi voor alcoholvrije discotheken voor Leidse jongeren.

Jan Boer is vele decennia betrokken geweest bij het Leidse culturele leven. In 1969 was hij oprichter van het Kreatief Sentrum, de voorloper van het LVC.

Via zijn Facebook-pagina meldt Jan’s dochter Ester het overlijden: “Dag papa. Wat heb je dapper gestreden! Je was geen man om ziek te zijn. Tot het einde de puur en oprecht jezelf, mocht je vanmorgen vredig heen gaan in het bijzijn van jou lieve Gina en je kinderen. Het is goed zo. Laat alles maar los, wij kunnen alles zelf.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×