Ronald van der Steen (links) gaat vanaf 1 maart aan de slag als winkelstraatmanager van de Breestraat. (Archieffoto: Chris de Waard).

Herinrichting Breestraat wordt lakmoesproef voor bussen

In de maanden juli, augustus en september wordt de Breestraat opnieuw ingericht. Dat heeft de Leidse raad vorgie week definitief besloten. Per stuk van 200 meter gaat de winkelstraat op de schop en dat betekent: Drie maanden geen bussen door de Bree. Centrummanager Erwin Roodhart noemt het een mooie manier om te zien hoe het verdelen van de ruim 700 Breestraatbussen per dag over de rest van het centrum in praktijk gaat verlopen.

Audiofragment: Wethouder Robert Strijk over het herinrichten van de Breestraat en VVD-raadslid Frederik Zevenbergen over zijn aangenomen motie om pas bussen te gaan omleiden als er een ringweg is aan de oostkant van Leiden.

Om de komende periode van herinrichting in goede banen te leiden, krijgt de Breestraat tijdelijk een eigen winkelstraatmanager. Ronald van der Steen van de Stadslab werkgroep Breestraat 2022 gaat die functie de komende drie à vier maanden parttime vervullen. Belangrijke taak wordt het opstellen van een vijfjarenplan voor de Breestraat. Samen met de ondernemers, bewoners en omwonenden, Arriva en culturele instellingen.

Audiofragment: Centrummanager Erwin Roodhart en VVD-fractievoorzitter Laudy over de Breestraat.

VVD-fractievoorzitter Laudy is bang dat Leiden door alle enthousiaste plannen van het Centrummanagement en Stadslab wordt blijgemaakt met een dooie mus. De Breestraat wordt volgens Laudy pas echt weer een mooie winkelstraat als er honderden bussen weg zijn en daarvoor is een oostelijke ringweg een harde voorwaarde. De optie die nu in regioverband wordt onderzocht, de zogenaamde Agglo-ring, biedt in zijn ogen geen soelaas voor de Leidse binnenstad: “Die loopt helemaal om Leiderdorp heen. Je kunt daar van alles van vinden, maar die weg haalt in elk geval geen verkeer weg van de Hooigracht en de Langegracht.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×