Verslaggever Rolf Marselis in gesprek met Worthy de Jong.

ZZ Leiden vecht zich naar halve finale beker

De basketballers van ZZ Leiden zijn er in geslaagd de halve finale in de strijd om het Nederlands beker te bereiken. In een ware thriller bleek de Leidse ploeg te sterk voor Matrixx Magixx: 76-73. De marge van ‘3 punten’ was genoeg om het verschil van ‘1 punt’ van het eerste duel weg te werken. In de halve finale wacht Aris Leeuwarden.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/135832076″ params=”auto_play=false&hide_related=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Sport071-verslaggever Rolf Marselis ging na de wedstrijd in gesprek met spelers en coach Toon van Helfteren.

ZZ Leiden, de landskampioen kent een moeizaam seizoen. De ploeg staat 6e in de Dutch Basketballleague en draait al tijden niet lekker. Het vertoonde spel oogt bovendien weinig aantrekkelijk. De komst van twee nieuwe Amerikanen, Kevin Thompson en recent DeJuan Wright moeten voor een opleving zorgen bij de Leidse ploeg. Winst op Matrixx Magixx was belangrijk want de strijd om de beker is voor ZZ Leiden de kortste weg naar een prijs.

Rolf Marselis achtereenvolgens in gesprek met spelers Worthy de Jong en Sean Cunningham (Video: Verbeelding.tv).

Een makkelijke avond werd het niet in de Vijf Meihal. Leiden heeft al het hele seizoen moeite met Matrixx Magixx. Het team van coach Michael Schuurs ligt ZZ Leiden niet. Matrixx Magixx heeft een hecht team met een aantal goede schutters. Eigenlijk liep ZZ Leiden vrij de hele wedstrijd achter de feiten aan. Matrixx Magixx plaatste bij herhaling succesvol een run en Leiden moest een achterstand wegwerken: 20-29 in tweede kwart, 38-45 en 47-56 in het derde kwart.

Grote plaaggeest voor de Leidse formatie was Robbie Sihotta. Met maar liefst 6 driepunters leek hij ZZ Leiden kapot te schieten. Op de juiste momenten vuurde hij zijn schoten. Met 22 punten zou hij topscoorder worden van de wedstrijd.

Op vechtlust klampte de ploeg van Toon van Helfteren telkens weer aan. De laatste vier minuten van het duel waren bloed spannend. Matrixx Magixx had lang zicht op de overwinning, maar liet de wedstrijd uit zijn handen glippen. In de Vijf Meihal taalde niemand daarom, op een handvol supporters uit Wijchen na. Eindstand: 76-73.

De finale op 30 maart lonkt, maar dan zal ZZ Leiden eerst moeten afrekenen met Aris Leeuwarden. Op 4 maart start de halve finale reeks. ZZ Leiden begint uit. Grote vraag is of de laatste aanwinst dan kan meedoen. DeJuan Wright blesseerde zich woensdagavond en gevreesd wordt voor een breuk in zijn middenhandsbeentje.

Toon van Helfteren was met de wijze van spelen in zijn nopjes: “Eindelijk sluiten we een wedstrijd weer eens goed af. Ook al loopt het wat minder en oogt het misschien wat minder fraai, dit was een kraker van jewelste. Winnen van Matrixx Magixx is goed voor het zelfvertrouwen. Dat kunnen we best gebruiken.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×