Stad reageert verdeeld op Benno-besluit burgemeester

4

Via de sociale media is een storm van al dan niet verontwaardigde reacties op gang gekomen na het besluit van burgemeester Lenferink dat Benno L. in Leiden mag blijven wonen. Veel mensen prijzen Lenferink om zijn moed, maar bijvoorbeeld op de Facebook-pagina ‘Benno L moet weg uit Leiden’ wordt met afgrijzen op het besluit gereageerd.

De burgemeester stelt extra voorwaarden aan Benno’s verblijf. Zo mag hij alleen de straat op als hij wordt begeleid door vrijwilligers. Voor die functie is ook onder tegenstanders veel animo: “Ik meld me direct aan, ik loop zo met hem naar Rhijnhof,” is nog één van de vriendelijkste reacties.

Ook de politiek is verdeeld. Zo zijn SP, GroenLinks en PvdA van mening dat het gezonde verstand heeft gezegevierd, terwijl de reacties te rechter zijde van het politieke spectrum kritischer zijn. Zo vindt VVD-fractievoorzitter Laudy het pakket extra maatregelen niet scherp genoeg en is ook de handhaving verre van duidelijk. Namens Leefbaar Leiden laat Tomas Kok weten verbijsterd te zijn. “Ik realiseer me dat we er politiek gezien nu niet zoveel meer aan kunnen doen, maar er komen verkiezingen aan, dus wie weet wat er daarna mogelijk is.”

Delen

4 reacties

 1. De reaguurders op de "sociale media" vertegenwoordigen de stad niet en vormen evenmin een willekeurige steekproef van de inwoners van Leiden. Hun reacties zijn net zo onbelangrijk en onbetekenend als die op bijvoorbeeld Sleutelstad.
  Het Koksmaatje is "verbijsterd"? Ik ben verbijsterd over het feit dat een nitwit zoveel aandacht krijgt.

 2. Aanhangers van de rechtse populisten weten wel raad met Benno L …… als het aan hun ligt wordt de sharia ingevoerd! In sommige kringen geldt nu eenmaal: oog om oog, tand om tand!

 3. een Leids burger op

  De meningen zijn inderdaad nogal verdeeld en dat is ook niet zo vreemd aangezien er verschillende belangen op het spel staan.(resocialisatie van Benno.L versus veiligheid van jonge kinderen)

  Maar wat men er ook van mag vinden: de beslissing is alreeds genomen.

  "Kerkleden gaan Benno L. begeleiden"
  "Leden van verschillende kerken in Leiden gaan
  zedendelinquent Benno L. begeleiden bij elke stap die hij in Leiden buiten de deur doet." en "Vrijwilligers moeten erop toezien dat hij geen kinderen aanspreekt."
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/
  3601803/2014/02/22/Kerkleden-gaan-Benno-L-begeleiden.dhtml

  Daarom wil ik mijn steunbetuiging en respect uitspreken voor de vrijwilligers|hulpverleners die Benno.L nu gaan begeleiden. Zij beseffen kennelijk, in tegenstelling tot de burgemeester eerder en anderen , wèl dat om recidive te voorkomen en om al die veiligheidsmaatregelen te kunnen
  uitvoeren(handhaving) er meer nodig is dan de reclassering en een enkelband alleen. Zij weten kennelijk wèl wat verantwoordelijkheid nemen hier zou moeten inhouden.

  De burgemeester heeft met zijn beslissing duidelijk laten weten het belang van de resocialisatie van Benno.L. toch boven dat van de veiligheid en bescherming van veel Leidse kinderen te moeten stellen. Vooral dat laatste werd kennelijk eerder onvoldoende serieus genomen en protesterende bewoners werden door sommigen gezien als tokkies e.d. Ik heb mij dan ook nogal verbaasd over al die mensen die menen nu opeens hun steunbetuiging voor de burgemeester kenbaar te moeten maken terwijl diezelfde burgemmester eerder juist wel delinquenten had geweigerd en toen daarover door hen nooit iets is gezegd……

  Nu kan er juist door de inzet van vrijwilligers beter rekening worden gehouden met de bezwaren en gevoelens van onveiligheid van sommige buurtbewoners daar. . Ook Benno.L beseft kennelijk nu dat medewerking met de reclassering en de vrijwilligers noodzakelijk is wil het ook voor hem nog een beetje LEEFBAAR zijn in Leiden. De kans op recidive wordt daarmee nu kleiner.

  Mijn steunbetuiging gaat dus uit naar die vrijwilligers die Benno.L helpen een nieuw leven op te bouwen en hem trachten te behoeden voor misstappen en daarmee tevens de veiligheid in de wijk daar bevorderen.

  Want die veiligheid van vele kinderen hoort, mijns inziens, altijd voorop te blijven staan.

 4. het zijn kerklieden die hem begeleiden was daar ook niet een soort gelijk schandaal mee?

  Daarnaast zijn er vrijwillergers wordt dit het zelfde als dat men in utrecht heeft gedaan met het alcoholverbod van jongeren (lokjongeren) inzetten?

  lijkt mij gewoon dat een leidsche burger het goed verwoordt andere deliquenten worden niet toegelaten, maar juist deze media persoon daar kikt onze lenferink op om zo te laten zien hoe goed hij wel niet is. Ik wordt hiervan beetje misselijk. Of zoekt lenferink nu ook een ander baantje in de politiek en probeert hij zo te scoren?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline