Tijdens een drukbezochte persconferentie gaf burgemeester Lenferink een toelichting op zijn besluit om Benno L. in Leiden te laten blijven wonen. (Foto/Video: Eline van den Hout).

Benno L. mag in Leiden blijven wonen

De veroordeelde pedoseksueel Benno L. mag in Leiden blijven wonen. Dat heeft de Leidse burgemeester Henri Lenferink zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het stadhuis. De gemeente stelde de persconferentie vanmiddag een paar keer uit, omdat de buurtbewoners eerst op de hoogte gesteld moesten worden.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/136019699″ params=”auto_play=false&hide_related=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Burgemeester Lenferink legt uit onder welke voorwaarden Benno L. in Leiden mag blijven.

In de brief die bij omwonenden is bezorgd, schrijft de burgemeester: “Ik blijf ervan overtuigd dat de huisvesting van L. in Leiden verantwoord is en dat door zijn aanwezigheid de veiligheid niet in het gedrang komt. Uit Leiden wegsturen is naar mijn mening bovendien geen goed antwoord op dit maatschappelijk vraagstuk. Wij zullen met elkaar een oplossing moeten vinden om deze mensen een plek te geven in onze samenleving. Opnemen en in contact blijven is beter dan buitensluiten en isoleren.”

Burgemeester Lenferink geeft een radio-interview aan Sleutelstad.

Wel worden er extra voorwaarden aan L. gesteld. Zo mag hij geen contact opnemen met minderjarigen in Leiden en wordt hij, als hij de deur uit gaat, altijd begeleid door vrijwilligers van het ‘sociaal netwerk’ dat voor hem wordt gevormd. De gemeente klopte daarvoor aan bij de Leidse Raad van Kerken die meteen medewerking toezegde.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/136151838″ params=”auto_play=false&hide_related=false&visual=true” width=”100%” height=”225″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Voorzitter Ad Alblas van de Leidse Raad van Kerken heeft al ruim 20 vrijwilligers om Benno L bij te staan.

De Apollolaan, waar L. woont, is al dagenlang het toneel van protesten. Sinds woensdag geldt er een samenscholingsverbod in een deel van de wijk. Dat blijft voorlopig van kracht. Aanstaande donderdag geeft burgemeester Lenferink uitleg aan de gemeenteraad over de huisvesting van L.

Advertentie

Leiden Benno L.


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×