Zo gaat de nieuwe koffiekamer - door de oppositie steevast de Jan-Jaap de Haan foyer genoemd - van de Leidse Schouwburg er ongeveer uitzien. Het ontwerp heeft veel weg van de foyer van de Stadsgehoorzaal die ook werd ontworpen door TenBrasWestinga.

Leidse Schouwburg mag foyer uitbreiden

De oudste schouwburg van Nederland krijgt een nieuwe foyer. De belangrijkste verandering is de uitbreiding van de foyer op de begane grond richting Oude Vest 45 (het voormalige gebouw van Volksuniversiteit K&O). De ruimte op de begane grond van de Leidse Schouwburg is eigenlijk al jaren te krap voor alle functies. “Daardoor moeten bij drukke voorstellingen soms zelfs met hun kop koffie op de trap gaan zitten,” zegt cultuurwethouder De Haan: “Dat kan echt niet meer”.

Audiofragment: Cultuurwethouder De Haan over de foyer die als het aan hem ligt niet zijn naam gaat dragen.

Het publiek van de schouwburg vergrijst, voorstellingen, en dus kaartjes, worden duurder. Daar hoort een goede kwaliteit bij, aldus De Haan. Het college trekt 450.000 euro uit voor de uitbreiding. De schouwburg moet via fondsenwerving ook zelf een bijdrage leveren. In eerdere plannen was uitgegaan van een grotere verbouwing die ongeveer een miljoen zou gaan kosten. “Dat plan is nu kleiner geworden, maar niet versoberd,” zegt De Haan. Als de gemeenteraad instemt met de plannen zal de uitbreiding waarschijnlijk in de zomer van 2015 plaatsvinden.

Directeur Frans Funnekotter van exploitant Stadspodia belooft dat de knusse sfeer en de bijzondere, klassieke uitstraling van de Leidse Schouwburg ook na de verbouwing houden blijft: “Veel bezoekers loven onze schouwburg daar juist om, dus daar gaan we strak op toezien.”

De Leidse Schouwburg aan de Oude Vest is de oudste schouwburg van Nederland. Op 1 oktober 1705 opende het theater zijn deuren met de een voorstelling over Leidens Ontzet.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×