Brede steun voor burgemeestersbesluit Benno L

7

Een staande ovatie viel burgemeester Lenferink ten deel, gisteravond aan het einde van het raadsdebat over zijn besluit om ja te zeggen tegen het verzoek van het Openbaar Ministerie om Benno L. in Leiden te huisvesten. Tijdens dat debat had de burgemeester wel ruimhaertig toegegeven dat hij – met de kennis van nu – te weinig mensen had betrokken bij dat besluit. Zo hadden in elk geval de gemeentesecretaris en de wethouders op de hoogte moeten zijn. Al was het maar omdat die laatsten ook een rol hebben als loco-burgemeester als Lenferink zelf niet beschikbaar is.

Audiofragment: Chris de Waard peilde de stemming voor en na het raadsdebat en blikte met burgemeester Lenferink terug op de afgelopen weken.

Tijdens het debat werden er twee moties ingediend. Als eerste een motie van wantrouwen van Leefbaar Leiden tegen de burgemeester. Die kreeg geen enkele steun van andere partijen. Vervolgens diende GroenLinks een motie van afkeuring in tegen Leefbaar Leiden. Veel partijen deelden het misnoegen van GroenLinks over de manier waarop Leefbaar Leiden de afgelopen weken omging met het huisvesten van Benno L. De partij zou aanzetten tot agressie met uitspraken als ‘We moeten hem de stad uit trappen en de burgemeester ook’. Dat ongenoegen uiten via een motie vonden de meeste partijen echter geen goede vorm. Daarop trok GroenLinks de motie in.

Landelijk Hoofdadvocaat-generaal Han Moraal van het Openbaar Ministerie beloofte tijdens het debat dat hij niet opnieuw bij Leiden zal aankloppen voor het huisvesten van veroordeelden criminelen die hun straf hebben uitgezeten. Hij gaat er ook vanuit dat dat niet nodig zal zijn omdat er een landelijk beleid ontwikkeld gaat worden om te voorzien in de terugkeer in de maatschappij van dit soort mensen.

Verschillende partijen maakten zich zorgen over de veiligheid van de vrijwilligers die Benno L. begeleiden als hi jde straat op gaat. Niet nodig, vertelde districtschef Joep Pattijn van de politie. De vrijwilligers hebben allemaal een alarmknop met GPS bij zich. Als er iets gebeurt, hebben ze met een druk op de knop een live verbinding met de meldkamer van de politie.

Delen

7 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Wij zijn getuigen van een historisch feit. Gisteravond werd er raadsgeschiedenis geschreven. Leefbaar Leiden heeft warempel een motie ingediend.

 2. Daar gaat het weer; speciale voordelen voor een misdadiger. Gaan de Leidenaren nu elk vermeend slachtoffer voorzien van een GPS knop? Jullie moeten Benno naar het Robbeneiland sturen. Er is nooit een voldoende straf voor dat soort perverts. Een flatje en beveiliging? Een gewone, belastingbetalingde en gehoorzame burger kan daar alleen maar naar snakken.

 3. wat er ook van zei …

  Leiden is gewoon afgeserveerd door Burgemeester Henri-mr Tuxedo- Lenferink.

 4. meneer de Uil op

  Zo en nu maar knus naar jullie warme nestjes …
  oogjes dicht en snaveltjes toe.

 5. Volgens de Nederlandse wet heeft hij straf gehad! Tis niet leuk maar je hebt geen poot om op te staan!

 6. Nee, we hebben weinig keus. Lenferink had wel een keuze, maar hij heeft in al zijn wijsheid besloten dit monster naar Leiden te halen. Briljant…

 7. Maarten071 op

  Een motie van Leefbaar Leiden? Dat was zéker een historische gebeurtenis. Ik vermoed echter dat een doorwrochte visie op alle facetten van het gemeentelijke beleid, inclusief de nieuwe verantwoordelijkheden, nog een paar bruggen te ver is voor die rellerige Sloos en de hijgerige Koksmaat.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline