De burgemeester kan gerust zijn. Ook in de toekomst krijgt hij als eerste zijn koekje. En dat is maar goed ook. De burgemeester is er gek op. Zo bleek afgelopen kroningsdag nog toen hij zich liet verleiden mee te doen aan een wedstrijd koekjes eten. (Archieffoto: Chris de Waard).

Versnaperingen eerst naar college, dan pas naar raad

Gisteren lieten vrijwel alle raadsfracties weten een motie van D66 Leiden raadslid Sabine Verschoor niet te zullen steunen. In die motie wordt het college opgeroepen om een einde te maken aan het (monistische) gebruik om tijdens vergaderingen eerst de burgemeester en de wethouders te voorzien van een natje en een droogje en pas daarna de raadsleden. De meeste partijen willen alles gewoon bij het oude houden.

“Het college is bij vergaderingen de gast van de gemeenteraad,” zegt VVD-raadslid Margreet van Wijk-Meijer: “Bij ons thuis schenken we de visite ook altijd als eerste een kopje koffie in. Da’s gewoon een kwestie van een beleefd en welkom onthaal van je gasten.” De burgemeester kan dus gewoon als eerste zijn koekje naar binnen blijven werken, net de vijf wethouders.

In 2010 probeerde SP-raadslid Eva de Bakker – ook al tevergeefs – om af te komen van een ander overblijfsel uit langvervlogen tijden: De verhoging van waaraf het college neerkijkt op de raadsleden. In het dualistische bestel past dat niet meer vond De Bakker. Hoewel burgemeester Lenferink het daar wel mee eens was, werd er ook toen niets veranderd. De raadszaal is namelijk een Rijksmonument en daar mag je niet zomaar het breekijzer in zetten.

Advertentie

Leiden monisme


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×