De raadzaal in het Leidse stadhuis met op het podium de plekken van het college. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leids college blijft op voetstuk zitten

De historische Leidse raadzaal kan technisch wel worden aangepast aan het dualistische politieke stelsel, maar vanwege de monumentale waarde is dat geen optie. Gisteravond probeerde SP-raadslid Eva de Bakker het college letterlijk van hun voetstuk te stoten. Het Leidse college zit namelijk op een podium en heeft grotere zetels dan de raadsleden.

De burgemeester heeft de grootste zetel. Dat is de SP al langer een doorn in het oog en de partij vroeg daarom of het podium niet weg kan. “Niet meer van deze tijd,” zo oordeelt de Bakker.

Daar was burgemeester Lenferink het nog wel mee eens: “Het is een erfenis uit de monistische tijd. Je ziet dat nieuwe raadzalen anders worden ontworpen.” Het is voor Lenferink echter geen reden om mee te gaan in het verzoek van de SP. “De prachtige Leidse raadzaal is een rijksmonument. Bovendien hangt de kwaliteit van bestuur niet af van de plek waar iemand zit.”

Advertentie

Leiden monisme


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×