Muurgedichten komen tot leven in Cultuur071

Vandaag is Jan Willem Bruins, decorateur, studiogast bij Cultuur071. Hij maakte de stad een stuk mooier met het schilderen van (tot nu toe) 108 muurgedichten. In de gesprekken met Han Ruijgrok en Gideon Roggeveen horen we hoe hij er ooit toe kwam om muurgedichten te schilderen. Na veel omzwervingen, van onafgemaakte studies en de horeca, bereikte hij zijn thuiskomst aan de Leidse muren. Of zoals hij zelf zegt: ik luister naar de muur, voel de muur en als mijn penseel de muur raakt, ben ik thuis.

De keuze voor de gedichten wordt steeds gemaakt in samenspraak met Ben Walenkamp van Stichting Tegenbeeld. Er staan niet alleen Nederlandse gedichten op de muur: in wel 27 of 28 talen zijn ze in de stad te vinden. En dat levert mooi commentaar op van buitenlandse toeristen of buitenlandse studenten die aan de universiteit komen studeren. Wandelend door Leiden staan ze plotseling oog in oog met een gedicht in hun eigen taal.

Audiofragment: Luister hier de volledige uitzending terug.

Diana van den Driessche vindt dat we allemaal naar de tentoonstelling Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York in Museum de Lakenhal moeten. Vanaf morgen tot 31 augustus open voor publiek. Aad van der Luit, die voor D66 in de raad gekozen wil worden, noemt de extra 8 ton die de provincie aan de Lakenhal geeft voor de verbouwing en uitbreiding van het museum. Verder komt het verkiezingsfestival ter sprake en wat D66 met cultuur voor ogen heeft. Namens BplusC schuift Els Snijder aan. Zij vertelt over de activiteiten rond de Boekenweek die gisteren weer begonnen is. Lees daarover meer opwww.bplusc.nl

Peter Visser (@muziekgezien, www.muziekgezien.blogspot.nl) wijst ons op de Dag van de Oude Muziek, in het teken van de Viola da Gamba, vandaag in het Leids Volkshuis. Naast de vele live optredens van de komende week, raadt hij ons speciaal het instore optreden van Hallo Venray aan: vrijdag in Velvet. En, misschien wel omdat het vandaag internationale vrouwendag is, beveelt Govert de Kok van bioscopenleiden.nl ons de film Kenau aan in de regie van Maarten Treurniet. We zien Monic Hendrickx als dappere en onafhankelijke vrouw die meevocht tegen de Spanjaarden tijdens het beleg van Haarlem in 1572. Voor Leidenaren uiteraard een must see. Jan Willem Bruins sluit de uitzending af met een gedicht van E.E. Cummings, dat begint met de woorden: “de uren rijzen”. Het is te lezen op de hoek van de Beschuitsteeg en de Nieuwe Rijn. Stem ook volgende week weer af op Cultuur071 bij Sleutelstad op 93.7 FM of 102.4 via de kabel.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×