Leidse bruggen zorgen dagelijks voor files in Leiden. Uit een pronvinciale studie moet voor de zomer blijken of de bruggen tijdens de spits dicht kunnen blijven. (Archieffoto: Chris de Waard).

Provincie neemt open bruggen onder de loep

Met een zogenaamde ‘corridorstudie’ op het traject Delftse Schie – Rijn Schiekanaal – De Zijl gaat de provincie Zuid-Holland alsnog onderzoeken of de bruggen tijdens de spits dicht kunnen blijven. Al jaren wordt er vanuit verschillende gemeenten op aangedrongen om de bruggen tijdens de spits niet te openen, maar tot nu toe wilde de provincie er niet aan. In een brief aan Provinciale Staten schrijft gedeputeerde Ingrid de Bondt nu dat ze voor de zomer wil onderzoeken wat de effecten zijn voor zowel het wegverkeer als de scheepvaart als de bruggen tijdens de spits niet worden bediend.

In Leiden is het de VVD die al jaren aandringt op het gesloten houden van de bruggen in Leiden tijdens de spits. “Het is de wereld op zijn kop. Duizenden verkeersdeelnemers staan stil voor een of twee boten”, zegt VVD raadslid Frederik Zevenbergen die blij is met de brief: “Na jaren dringt het besef eindelijk door op het provinciehuis. We moeten die bruggen gewoon dichthouden in de spits. Desnoods met alleen opening op een vast tijdstip, zodat je weet dat je voor dat moment voorbij de brug moet zijn… Of anders in de file staat.”

De afgelopen periode voerde ook het CDA Leiden actie tegen de open bruggen. Lijsttrekker Jan-Jaap de Haan denkt dan ook dat de provincie nu mede door de CDA-petitie overstag gaat: “Het heropenen van het onderzoek, is een eerste succes, en een mooi gebaar naar iedereen die zich hiervoor heeft ingezet. Het feit dat de vvd-gedeputeerde in haar brief de ‘voortdurende media aandacht’ als reden noemt om het onderzoek te heropenen, is een compliment aan onze petitie houdieklepdicht.nl. Wij hopen dat mensen blijven tekenen, om de druk erop te houden en te zorgen dat provinciale staten snel over het CDA-verzoek spreken.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×