Een impressie van de ondergrondse Lammermarktgarage. (Afbeeldingen: JHK architecten).

Lammermarktgarage wordt diepste van Nederland

De Lammermarktgarage valt goedkoper uit dan waarop de gemeente had gerekend, is sneller klaar en wordt met minder overlast gebouwd. VVD-wethouder Pieter van Woensel is in zijn nopjes met de definitieve gunning aan de ontwikkelcombinatie Dura Vermeer – Besix. “En dat komt niet alleen door de VVD-oranje kleur van de garage,” lacht Van Woensel.

Audiofragment: Wethouder Van Woensel over de 21 meter diepe Lammermarktgarage.

De garage mocht maximaal 33,4 miljoen euro gaan kosten. Uit de aanbesteding is nu een bedrag gekomen van 28,9 miljoen euro. Of Leiden inderdaad 4,5 miljoen euro goedkoper uit is, blijkt volgens Van Woensel pas echt als de garage is opgeleverd. “Ik blijf even voorzichtig, want als gemeente moeten we het terrein bouwrijp opleveren. Je weet nooit of daar nog tegenvallers zitten bij het verleggen van zaken als kabels, leidingen en rioleringen.”

Niet alleen de prijs valt mee, ook is de garage naar verwachting een paar maanden sneller klaar dan gepland. Namelijk eind 2016 in plaats van begin 2017. De bouw – die vlak na de viering van Leidens Ontzet begint – vindt in twee delen plaats. Eerst wordt de ingang aangelegd, pas daarna de garage zelf. Daardoor blijft het parkeerterrein naast Molen de Valk tijdens de drukke decembermaand gewoon beschikbaar voor het winkelende publiek. De bouw van de garage zelf start vervolgens in januari 2015.

Bouwer Dura Vermeer – Besix richt het bouwterrein zo efficiënt mogelijk in. Daardoor kan de kermis in 2015 voor een deel gewoon op de Lammermarkt staan en in 2016 alweer bijna helemaal.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×