Titus op zijn nieuwe plek in het Marepark aan de gelijknamige singel. Geert Crielaart blijft de boom voorlopig van wat extra water voorzien om zo de wortelgroei te stimuleren. (Foto's verhuizing: Geert Crielaard, foto's Marepark: Chris de Waard).

Titus verhuisd: overlevingskans onduidelijk

De 100 jaar oude taxus die in de voortuin stond van de Universiteit Leiden is gisteren verpland. De Titus gedoopte boom staat nu in het Marepark bij het voormalige slachthuisterrein. Of dat zo blijft, is nog even spannend.

Audiofragment: Geert Crielaard over de verplaatsing van Titus de Taxus.

Geert Crielaard (Vrienden van het Singelpark, CDA Leiden) zette zich samen met Pieter Kos en Koen Haer (GroenLinks Leiden) in voor het redden van de boom die bijna was omgezaagd om plek te maken voor de Koningslinde die vorig jaar april werd neergezet als eerbetoon aan de nieuwe koning Willem Alexander.

Of Titus echt gered is, weten we pas over een jaar echt zeker. Er is flink gezaagd in het wijdvertakte wortelstelsel van de taxus. “We hebben uiteindelijk zo’n 30% van de wortels kunnen behouden, iets minder dan we hoopten,” zegt Crielaart terwijl hij vanmorgen nog maar weer een keer twee emmertjes water rond de stam leegt: “Het komt vast goed. Titus krijgt veel liefde en aandacht van de bewoners en ik blijf hem water geven.”

Leiden titusdetaxus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×