De uitslag zoals die getoond werd op het officiële verkiezingsfeestje in de Stadsgehoorzaal. D66 is de grote winnaar in Leiden. (Foto: Eline van den Hout, reportage: Emile van Aelst / Leidseglibber.nl).

D66 verovert Leiden opnieuw, ook groei SP en Leefbaar

Bij de Leidse gemeenteraadsverkiezingen is D66 opnieuw de grote winnaar geworden. De partij van lijsttrekker Robert Strijk zal de komende vier jaar met maarliefst 12 zetels vertegenwoordigd zijn in de raad. Dit zijn twee zetels meer dan in 2010.

Als tweede partij kwam de SP uit de bus. De partij wint er één zetel bij en kwam uit op 5. Ook de VVD en de PvdA krijgen 5 zetels: zij verliezen er allebei één. Het CDA en GroenLinks behouden beiden hun vier zetels. De derde winnaar is Leefbaar Leiden, die van 1 naar 2 gaat. De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren behouden de zetel die ze al hebben. Een grote verliezer van de verkiezingen is de Stadspartij Leiden Ontzet. De partij van Eli de Graaf kreeg maar weinig stemmen en verlaat de raad. In de vorige periode had de partij twee zetels. De drie nieuwe partijen die meededen aan de raadsverkiezingen – de Libertarische Partij, de Partij van Tegenwoordig en Partij Sleutelstad – hebben alledrie geen zetel gehaald.

Of er nog kandidaten zijn gekozen met voorkeursstemmen, is nog niet duidelijk. Donderdag zal daar overdag meer over bekend worden.

Het opkomstpercentage is licht verhoogd ten opzichte van de vorige keer: 56,8 procent tegenover 55,7 procent van de vorige keer.

Audio-fragment: Burgemeester Lenferink presenteert de uitslag van de verkiezingen in de Stadsgehoorzaal. 

Uitslag: 

D66 – 12 (+2)
SP – 5 (+1) 
VVD – 5 (-1)
PvdA – 5 (-1)
GroenLinks – 4 (-)
CDA – 4 (-)
Leefbaar Leiden – 2 (+1)
Partij voor de Dieren – 1 (-)
ChristenUnie – 1 (-)
Stadspartij Leiden Ontzet – 0 (-2) 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×