De Boeddhazaal van museum Volkenkunde. (Foto: PR)

Boeddishme Festival in het Volkenkunde

In het weekend van 29 & 30 maart 2014 organiseert het Rijksmuseum Volkenkunde voor de derde maal een weekend durende Boeddhisme Festival. De stroming wordt door middel van de verschillende workshops, optredens, lezingen en rondleidingen onder de aandacht gebracht. Er is aandacht voor hedendaagse kunst, er zijn Thaise lekkernijen aanwezig en voor kinderen is er op zondag een speciaal kinderprogramma.

In de verschillende workshops staat de Boeddihistische symboliek centraal, kan het hele gezin een workshop zangmeditatie volgen en kunnen bezoekers de beginselen van Shaolin Kung Fu leren. Ronald Keiyaku Uijtdehaage houdt een lezing ‘Hoe je Zen wordt’. In de Boeddhazaal van het museum is meditatieve Shakuhachi muziek te horen en treedt het ensemble Dharma Nectar op met Vietnamese volksmuziek.

Tijdens het tweedaagse festival wordt ook het begrip ‘meditatie’ op verschillende manieren belicht en zijn er verschillende boeddhistische stukken aanwezig. Zo begint de eerste dag van het festival met ‘werk in uitvoering’. Kunstenaar Tashi Norbu, waarvan schilderijen gedurende het weekend in het museum te zien zijn, begint met het maken van een zandmandela, waar hij beide dagen aan zal werken. Het festival sluit op zondagmiddag af met de ceremoniële verstrooiing van dit kunstwerk.

Voor gezinnen die het leuk vinden om op een speelse manier kennis te maken met het boeddhisme is er op zondag een speciaal familieprogramma. Naast een volledig op kinderen afgestemd yoga-avontuur door Helen Purperhart, kunnen jong en oud mee met de kinderrondleiding door de Boeddhazaal. De interactieve familielezing ‘Leer de Boeddha kennen’ is voor kinderen vanaf 6 jaar. 

De echte Japan liefhebbers kunnen een rondleiding krijgen door het Japan depot. De rondleiding wordt verzorgd door conservator Japan Matti Forrer en boeddholoog Henny van der Veere. De collectie op de museumzolder wordt voor deze gelegenheid tentoongesteld. Het museum is het hele weekens van 10.00 tot 17.00 uur geopend. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×