Op de plek van de te slopen woningen in de Oosterstraat komen vijf modelwoningen voor de Zeeheldenbuurt. (Foto: Chris de Waard).

Sloop rijtje woningen in Oosterstraat

Op de plek van het rijtje woningen in de Oosterstraat, tegenover het buurthuis, moeten nieuwbouwwoningen verrijzen die model staan voor de Zeelheldenbuurt nieuwe stijl. De komende jaren wordt de buurt ingrijpend veranderd door sloop- en nieuwbouwplannen van woningcorporatie Portaal, gecombineerd met renovatie en het wegwerken van achterstallig onderhoud. De wijkvisie die de buurt de afgelopen maanden zelf opstelde, moet richting geven aan de plannen.

Audiofragment: Wethouder De Wit over de nota ‘Waterkracht’ en de sloop van woningen in de Oosterstraat.

De college van B en W kan zich vooralsnog wel vinden in de sloopplannen die Portaal heeft in de Oosterstraat. Tijdens een wijkdebat beloofde de corporatie begin maart dat de pilot moet passen in de wijkvisie en daar houdt de gemeente Portaal graag aan.

Ook de huurderscommissie kan zich vinden in de pilot, maar stelt wel enkele voorwaarden. Zo moet Portaal zorgvuldig overleggen met de bewoners en zouden die bovendien het eerste recht moeten krijgen om terug te keren naar de nieuwe woningen die in de Oosterstraat gebouwd zullen worden.

Op de plek van de negen te slopen woningen worden vijf grondgebonden woningen teruggebouwd. “Bewoners kunnen dan zien welke kwaliteit ze krijgen als ze kiezen voor nieuwbouw. Daardoor kunnen ze een weloverwogen keuze maken,” zo stelt Portaal.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×