Edwin van Diemen (links) en Arjen de Mare (Enetec) tussen de zonnepanelen op het dak van het grond- en sloopbedrijf. (Foto: Dennis Oudshoorn).

Van Diemen legt grootste zonnepanelenveld van Leiden op Industrieterrein De Waard

Duurzaam ondernemen is vanzelfsprekend voor Edwin van Diemen. De rasechte Leidse ondernemer heeft met zijn sloopbedrijf al sinds jaar en dag te maken met allerlei strenge milieuwetten en regelgeving dus het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is vast onderdeel van de werkzaamheden van het bedrijf dat is gespecialiseerd in grond – en sloopwerken.

Sinds kort heeft Van Diemen ook de eigen bedrijfsvoering flink verduurzaamd. Edwin van Diemen liep al langer rond met het idee om zijn dak vol te leggen met zonnepanelen, maar het lukte hem in eerste instantie niet om dat op een financieel verantwoorde manier te realiseren. De grote landelijke installateurs waar hij aanklopte, bleken te duur. Tot hij om tafel ging met het Leidse Enetec Energy Solutions. Samen met Arjen de Mare van Enetec maakte hij een plan voor het opwekken van duurzame energie ten behoeve van het eigen bedrijfspand op Industrieterrein De Waard. Het resultaat? Een enorm veld van maar liefst 140 zonnepanelen op het reusachtige dak aan de Admiraal Banckertweg.

De panelen leveren 35.000 kilowattuur per jaar en voorzien zo in circa 40 % van de energiebehoefte van Van Diemen grond- en sloopwerken. Een flinke investering die zich in ongeveer elf jaar moet terugverdienen. Dat is zonder rekening te houden met fiscale voordelen als de MIA-regeling (Milieu Investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen), waardoor de terugverdientijd nog wordt verkort.

Die twee regelingen zijn onmisbaar voor ondernemers die willen investeren in duurzame energiebronnen. Omdat de kilowatt uurprijs (kWh) voor ondernemers lager is dan voor particulieren is rendabel investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen anders onmogelijk.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×