Bij Xenia krijgen jongeren en jongvolwassenen met een levensduurverkortende, ongeneeslijke ziekte, zorg op maat in de laate maanden van hun leven. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Jongerenhospice Xenia officieel open

Afgelopen vrijdag is aan de Klokpoort in Leiden het eerste jongerenhospice van Nederland geopend: Xenia. Na vijf jaar van voorbereiden en fondsenwerfen is het gebouw nu klaar om de eerste gasten te ontvangen. Die worden na de pasen verwacht. Tot die tijd wordt er proefgedraaid. In het hospice is plaats voor zes jongeren of jongvolwassenen – Xenia is bedoeld voor mensen tussen de 16 en 35 jaar – die er in hun laatste levensfase een ’thuis’ kunnen vinden met alle verzorging die in de echte thuissituatie niet meer mogelijk is. In principe is de verblijfsduur maximaal drie maanden.

Audiofragment: Reportage opening Xenia met voorzitter Eduard van Bockel, initiatiefneemster Jacqueline Bouts, ambassadeurs Martijn en Sander en voorzitter Ramses Braakman van de vriendenstichting.

Voor zowel de kostbare inrichting als de exploitatie is Xenia grotendeels afhankelijk van donaties en giften. Informatie daarover staat op www.xeniahospice.nl.

Xenia biedt drie soorten zorg: overbruggingszorg (zorg als de jongere met een beperkte levensverwachting niet vanuit het ziekenhuis direct naar huis kan wegens de complexe zorg), respijtzorg (het tijdelijk overnemen van de zorg in de  thuissituatie) en terminale zorg.

Bij Xenia kunnen zes zieke jongeren bijna net als thuis wonen met het stadse leven om de hoek. De wensen en mogelijkheden van de gasten staan voorop en er is de nodige aandacht voor hun naasten. Naast de noodzakelijke medische ondersteuning die 24 uur per dag aanwezig is, zijn veel vrijwilligers inzetbaar voor alle mogelijke werkzaamheden en activiteiten om de kwaliteit van leven van de gasten te optimaliseren.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×