SP discussieert over basisinkomen voor iedereen

Op vrijdag 25 april is Ad Planken, voorzitter van de vereniging Basisinkomen, te gast bij het Politiek Café van de SP Leiden in de Marnixstraat. Hij komt vertellen over de doelstellingen van de vereniging en gaat met de aanwezigen in discussie over de voordelen van zo’n vast basisinkomen dat de overheid aan iedere burger verstrekt of garandeert zonder daar voorwaarden bij te stellen.

Audiofragment: SP-raadslid Ries van Walraven vertelt over de discussieavond in de SPeer.

Het heet basisinkomen omdat het net genoeg is om van rond te komen. Wie een hoger inkomen wil blijft aangewezen op andere bronnen zoals inkomsten uit arbeid. De meningen zijn nog verdeeld over de ideale hoogte van een basisinkomen. Deze discussie wordt niet alleen door een paar liefhebbers gevoerd. Op 10 april sprak zelfs de Europese Unie over de voordelen van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Er is al meermaken geëxperimenteerd met een basisinkomen. Moises Velasquez-Manoff schreef een stuk in de New York Times over wat in essentie een Onvoorwaardelijk Basisinkomen (OBi) programma is, uitgevoerd door een stam Cherokee Indianen in North Carolina. De stam opende een casino en gebruikte de winst ervan om een voor alle stamleden gelijke uitkering te financieren. In 2001 bedroeg de uitkering $6.000 per persoon en in 2006 was dit bedrag gestegen tot $9.000 per persoon. Uit onderzoek bleek dat kinderen uit deze samenleving minder problemen hadden, gezonder waren en het beter deden op school.

Het merendeel van de politieke partijen in Nederland, inclusief de SP, ziet een onafhankelijk basisinkomen niet zitten. Reden genoeg om de discussie met de voorzitter van de vereniging aan te gaan.

Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×