Loepzuivere Matthäus Passion in Pieterskerk

In Nederland is het traditie om op of rond Goede Vrijdag de Mattheus passie van J.S. Bach te bezoeken. In de Pieterskerk bracht het Bachkoor Holland samen met het Concertgebouw Kamerorkest onder leiding van dirigent Gijs Leenaars op witte donderdag en Goede Vrijdag (18 en 19 april) de passie rond het lijden van Christus volgens het evangelie van Mattheus.

De solisten waren Thomas Michael Allen (Evangelist), Niklaus Kost (Jezus), Frans Fiselier (Judas en Pilatus), Esther Kuiper (alt), Julia Neumann (sopraan), Mikael Stenbaek (tenor).
Frans Fiselier heeft de Matthäus Passion al meer dan 200 keer uitgevoerd. ”Ik vind het nog steeds fantastisch om te doen. De Matthäus heeft zoveel lagen, elke keer word ik weer verrast door iets nieuws.” Deze keer vond hij het weer goed gaan. ”De akoestiek van de Pieterskerk is gewoon erg mooi.”

Hoewel de Pieterskerk de plaats bij uitstek is om een religieus getint werk als de Mattheus ten gehore te brengen, heeft niet iedereen het beste zicht op orkest, koor en solisten. Wie ver van de kansel afzit, hoort niet alle solisten even goed. Wat het zicht betreft was gezorgd voor videoschermen, zodat het publiek in ieder geval kon zien wie er zong. De evangelist, vertolkt door Thomas Michael Allen, zong krachtig en verstaanbaar. Ook de alto, Esther Kuiper had een stem die doordrong tot de achterste rijen en vooral het duet met sopraan Julia Neumann (So ist mein Jesus nun gefangen) was mooi in balans, samen met het koor dat na het duet een krachtig en door het orkest opzwepend ‘Sind Blitzen, sind Donner in Wolken verschwunden’ zong.

De hoor- en verstaanbaarheid gold helaas niet alle solisten, al zal dat zeker anders zijn geweest voor toeschouwers die op een betere plek zaten. Het koor en het orkest waren daarentegen een lust voor het oor. Daarmee werd de boodschap van het lijden van Christus zo vlak voor Pasen helder vertolkt. En uiteindelijk werkt het tweede deel van de Mattheus toe naar het moment dat Jezus in zijn verzegelde graf rust wordt toegezongen: Wir setzen uns met Tränen nieder, waarna het publiek de adem inhoudt, als om de laatste tonen van koor en orkest nog even vast te houden.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×