Hulp bij stoppen met roken

Stoppen met roken zorgt voor een betere conditie, een betere huid en gezondere mond, een prettiger lichaamsgeur en het verkleint de risico’s op allerlei gezondheidsproblemen. Bovendien bespaart het veel geld. Wie een pakje per dag rookt, blaast zo’n 2.000 euro per jaar de lucht in. Maar stoppen met roken wordt als erg moeilijk ervaren. Vier van de tien rokers willen graag stoppen, maar heeft daarbij steun nodig. Voor wie die extra steun wil, start op donderdagavond 22 mei in Katwijk en op maandagavond 26 mei in Leiden bij de GGD de
groepstraining ‘Rookvrij! Ook jij?’

De kans op succes is met deze training ruim acht maal groter dan stoppen-met-roken op eigen kracht en is daarmee één van de hoogst scorende ondersteuningsmethoden. De succesfactoren van de training zijn het stoppen in groepsverband in combinatie met deskundige begeleiding en het gebruik van medicijnen en/of nicotinevervangers.

Voor de meeste mensen is stoppen-met-roken een moeilijke opgave. Vaak hebben mensen al meerdere stoppogingen gedaan voordat ze hulp zoeken. Steun van anderen, en het uitwisselen van ervaringen met andere mensen en de betrokkenheid naar elkaar, zijn belangrijk voor het slagen van een stoppoging. Deze extra steun wordt door de deelnemers aan de training ‘Rookvrij! Ook jij?’ als zeer positief ervaren, het maakt het stoppen makkelijker.

Na een goede voorbereiding in de eerste en tweede bijeenkomst stoppen de deelnemers in de derde bijeenkomst met roken, met hulp van een ervaren en gecertificeerde trainer en collega-deelnemers. De groep bestaat uit minimaal acht en maximaal zestien deelnemers. De training, georganiseerd door SineFuma, ActiVite, Marente en de GGD Hollands Midden, duurt zeven weken en bestaat uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur.

De training in Katwijk start op donderdag 22 mei van 19.00 tot 20.30 uur bij De Wilbert, Overrijn 7 en eindigt op donderdag 3 juli. De training in Leiden start maandag 26 mei van 19.00 tot 20.30 uur bij GGD Hollands Midden, Parmentierweg 49 en eindigt op maandag 7 juli. De trainingen staan ook open voor inwoners van omliggende gemeenten. Wie wel wil stoppen met roken, maar niet op deze data kan, kijkt op www.rookvrijookjij.nl voor andere mogelijkheden.

Vergoedingen
De begeleiding bij stoppen met roken wordt vergoed vanuit de basisverzekering, evenals de kosten van medicatie en nicotinevervangers. Voor de vergoeding van medicatie geldt de voorwaarde dat er tegelijk ook begeleiding zoals deze groepstraining plaatsvindt. Op de vergoedingen vanuit de basisverzekering kan wel het eigen risico van toepassing zijn.

Kijk voor tijden, contactgegevens, alle voorwaarden en aanmelding op www.rookvrijookjij.nl of bel met SineFuma op 076 – 88 951 95. Ook kunt u daar terecht voor actuele informatie over de vergoeding door uw zorgverzekeraar.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×